Vaker dan men denkt
Het was dus ten behoeve van rapportering door de buitendienst dat ik ertoe kwam, de chronologie aan te bevelen als agens. Maar dit beginsel is ook werkzaam voor andere zakelijke geschriften: brieven, memorandums, voorstellen, adviezen. Dikwijls moeten hierin feiten worden gereleveerd, of is het raadzaam dat te doen (recapituleren). De rechte weg is dan de chronologische. Vaker dan men denkt kan men een zaak behandelen in termen van toedracht, althans om mee te beginnen, leidend tot het subjectieve oogmerk. Ook gedachten en gevoelens kunnen deel uitmaken van een feitelijke toedracht: het ‘feit’ ligt dan in het moment van hun ontstaan.
Daar het beginsel van tijdsvolgorde in veel gevallen is toe te passen kan het nuttig zijn, er nog enige aanbevelingen aan vast te knopen voor hen die zich willen oefenen in zindelijke schriftelijke communicatie.
Eerst dienen de studenten te controleren of ze duidelijk weten wat een volzin is. Onderscheiden zij gemakkelijk onderwerp, gezegde, voorwerp en bepaling? Zo neen is verfrissing van deze kennis nodig. Het toont dat de taal geen heilige koe is, maar een stuk gereedschap dat zo en zo in elkaar zit. Het vermindert de vrees voor het gebruik van dat gereedschap.