Onze moedertaal
In een van de nummers van dit jaar van Maatschappij-Belangen, het maandblad van de Ned. Mij. voor Nijverheid en Handel, stond een prachtig artikel (gedeeltelijk van ons lid Mr. J.C. van Sandick) over de taal, die in het Nederlandse moderne bedrijfsleven gehoord wordt. Wij halen er twee stukken van aan. Het eerste is een prachtig voorbeeld van ‘economische’ taal. We moeten onze lust bedwingen om er geen prijsvraag van te maken: wie maakt er ‘on-economische’ taal van?
Wij hebben nu onze advanced management courses, een soort post-graduate courses. Zij zullen gegeven worden in kleine face to face groepen, productivity teams. Niet dat degeen die deze volgt dan manager is; zij moeten vooral industry-minded maken, begrip bijbrengen voor efficiency. voor planning, en voor industrial relations, waarbij de human relations en de voorwaarden voor job-satisfaction (met de mogelijkheid van job-rotation) niet verwaarloosd zullen worden. Zij zullen inside-information geven, teamwork en research verrichten, begrip geven van cost-accounting, de know-how leren, geschiktheid geven voor production engineer, en moeten zorgen voor follow-up. Ook de public relations worden niet verwaarloosd, en aan social welfare work wordt aandacht geschonken. De juiste approach zal in de praktijk gevonden moeten worden meer door een proces van trial and error dan volgens een blue-printsystem. In gevallen van urgentie zullen korte training courses een soort shockwerking kunnen uitoefenen. Vele bottlenecks moesten overwonnen worden voordat men tot een general agreement hierover kon komen. Een nieuwe institution is hierdoor in het leven geroepen.
Dit onderwerp kan ook van belang zijn in verband met de technical assistance aan de underdeveloped countries (point four). Eveneens in verband met de verschillende mogelijkheden van een sellers of een buyers market, en met andere short-term of long-term problems. Dat men deze dingen niet at face value moet nemen en zich moet onthouden van wishful thinking, is duidelijk. De vraag dringt zich op of deze planning van managerial development een fase is in de managerial revolution; of het hier gaat om nieuwe patterns of behaviour. Een survey kan gewenst blijken.
De zaak eist publicity, zonder show te worden. Een folder er over zal verschijnen, in de dagbladen zullen nu en dan leaders hieraan gewijd worden, zodat ook de general reader er van verneemt. Het moet tot een topic worden, en daarom zullen naast de officiële producers van nieuws, ook free lance journalisten telkens uitgenodigd worden en, in vrije interviews, inside information kunnen krijgen over deze vorm van welfare work.
Wij hopen, dat dit alles, zonder dat men er crazy van wordt, tot een happy end moge leiden.
En onze boeren? Mr. v. S. schrijft hierover het volgende:
Onlangs, in een vergadering van een waterschap ergens in Nederland, vroeg een boer, neen: landbouwer of nog beter: agrariër, het woord. Hij zeide, onder grote bijval van de vergadering:
‘Mijnheer de Voorzitter. Wij hebben verschillende stukken gekregen, afkomstig van het waterschap en van de provincie. De boeren in het waterschapsbestuur hebben hun leven lang hard gewerkt in Gods vrije natuur, maar hebben over het algemeen niet meer onderwijs gehad dan de lagere school. Wij hebben in onze jeugd moeten werken in plaats van studeren.
Welnu, wij kunnen de ons toegezonden stukken onmogelijk begrijpen, want er komen zoveel vreemde woorden in voor, dat wij ze zelfs niet of nauwelijks kunnen uitspreken.
Men oordele: juridisch, technisch, sancties, specifiek, parlementaire, financiering, industrialisatie, probleem, aspect, realisering, object, suggestie, a priori, situaties, classificatie, correctiefactor, industriële centra, participeren, materie, respectievelijk, concern, gedirigeerd, subjectief, participatie, technici, perfectionisme, constructieve, genuanceerde, interpretatie, contribuabel, casuspositie, constituerend, geaccentueerd, ten detrimente, impliceert, criterium, territoir, coëfficiënt, repercussies, creëren, geliëerde, urgeren, experimenteren, praematuur, equivalent, verifiëren, specimen, in casu, juncto, dolose, culpose.’
|
|