Uit de pers
Dat moeilijke woordgeslacht
‘Speeltuinwerk en haar invloed.’ Dus de speeltuinwerk?
‘Het is daarom een vergissing te menen, dat tevens het kapitalisme in haar eindphase zou zijn getreden; integendeel het staat...... juist thans aan het begin van haar grootste bloei.’ Sinds wanneer is haar het bezittelijke voornaamwoord voor het onzijdige geslacht?
‘Ten einde te ontkomen aan de slavernij van de massa-cultuur is culturele planning nodig. (Wat is planning?). Personalistische philosophie is nuttig en belangrijk, maar het moet verbonden zijn met personalistisch werk in volkshogeschool, wijk- en dorpshuis, verenigingsleven en niet in het minst in het bedrijfsleven.’ Het personalistische philosophie? En niet in het minst, dat is volstrekt niet in het bedrijfsleven? 't Is te hopen, dat niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de volkshogeschool, het wijk- en dorpshuis en het verenigingsleven van dit taalphilosophie verschoond zullen blijven!
‘De bewering...... is niet alleen te simplistisch, maar in zijn absoluutheid onjuist.’
‘Opdat de taalwetten in België voor Vlaanderen zegenrijk zouden zijn, dient de Staat het gebruik van de Nederlandse taal in het handels- en zakenleven te bevorderen, door middel van haar arbeids- en belastinginspecties.’
Bewering...... zijn, staat...... haar. Weliswaar zijn mannelijke en vrouwelijke woorden tegenwoordig allemaal de-woorden, maar dit houdt niet in, dat zijn en haar als bezittelijke voornaamwoorden nu zo maar willekeurig door elkaar gebruikt mogen worden. De tijd schijnt niet ver meer te zijn, dat kranten en radio het argeloze volk zullen vergasten op de poesje, het olifant, het koe, de paard. Dan geeft het moeder zijn zoontje de koekje, waar zij om vroeg, dan gaat het knaap met haar zusje naar school, ja misschien komt er dan iemand met het voorstel voortaan alleen nog maar het en zijn te gebruiken om aan de verwarring een eind te maken! Eenvoud is immers het kenmerk van het ware!