Beïnvloeden
Een van onze lezers schrijft ons het volgende: In het Juli/Augustus-nummer van ONZE TAAL gebruikt u op blz. 31, 2de kolom, in de regels 27-24 van onderen tweemaal het woord ‘Beïnvloeding’ en eenmaal het woord ‘beïnvloeden’. Het Wrb. der Ned. Taal kent deze woorden niet. Ook vind ik ze niet in den vierden druk van Van Dale. Koenen-Endepols, 19de druk, heeft ze opgenomen met de bijvoeging ‘germ.’. Dat zijn ze naar mijn gevoel ook. Het is mij bekend, dat de Redactie van een van onze wetenschappelijke tijdschriften, nl. Het Chemisch Weekblad ‘beïnvloeden’ altijd schrapte en er voor in de plaats zette: ‘invloed uitoefenen op’.
In de nieuwe Van Dale zijn de beide door mij gewraakte woorden opgenomen en dus als Nederlandse woorden geijkt. Moeten wij ze nu voortaan maar aanvaarden? Ik heb alle respect voor de deskundigheid van de bewerkers van den laatsten druk van Van Dale, maar ik zal ook in het vervolg de woorden ‘beïnvloeden’ en ‘beïnvloeding’ niet gebruiken, omdat ze, zoals wijlen de Heer Elout het uitdrukte, ‘ook Duits zijn’.
Tot zover onze lezer. Welnu, hij heeft het volste recht zijn plan ten uitvoer te brengen. ‘Wie beïnvloeden gevoelt als een woord dat strijdt tegen zijn taalgevoel, vermijde het’, werd eertijds in ons blad geschreven. Volgens een lid van onzen Raad staat beïnvloeden op één lijn met ‘be-mitleiden’, ‘be-aufsichtigen’ e.d. Dit lid betwijfelt zelfs of ‘bevoor-, benadelen’ voldoende aanleiding geven tot analogische vorming bij samengestelde zelfstandige naamwoorden met voorvoegsels in- of uit-. Toch heeft de Raad in zijn geheel beïnvloeden niet afgekeurd als germanisme. Het kan iederen dag door iederen Nederlander worden gevormd naar analogie van andere denominatieve werkwoorden, vgl. bewieroken, bewasemen e.a. Men zie hiervoor O.T., 1934, blz. 12, kol. 1.
Onze lezer is in zijn recht, een deel van onzen Raad staat achter hem!
Maar wij zijn ook in ons recht, want een ander deel van onzen Raad staat achter ons!
Onze Raad niet eensgezind! Erg? Welneen. Als wij, leken, maar geen voorschriften geven in zaken, waarover de geleerden het niet eens zijn.