dans als ze bedoelt dat men musiceert, schildert of danst. Men zou zo eindeloos kunnen doorgaan. Mag ik, nu ik eenmaal in beweging ben gekomen, nog doorgaan met andere op- en aanmerkingen? Een woord, dat men tegenwoordig ook schromelijk verkeerd gebruikt, is doorvoeren. Men voert maatregelen door (of men treft ze, maar nemen doet men ze al lang niet meer), men voert een politiek door, enz. Ook ‘stellen’ is er zo een. Stelde men vroeger b.v. inundaties? ‘Naar aanleiding van het gestelde in Uw schrijven’ is ook zo iets moois; beide: stellen en schrijven.
Waarom ‘liquideert’ men tegenwoordig alles en iedereen? Er wordt niets meer buiten werking gesteld of afgeschaft.
‘Na het vertrek van H.M. de Koningin naar Engeland (een vertrek, welks harde noodzakelijkheid - was “noodzaak” niet juister? - thans (d.i. nu, in 1949) allen in het oogspringt’ enz. Het onderstreepte lijkt me wel ganselijk verkeerd gebruikt. Hadden we in 1940 dadelijk begrepen, waarom de Koningin vertrok, dan was de noodzaak niet in het oog gesprongen. Nu, zou ik zeggen, na zoveel jaren, is die noodzaak ons duidelijk geworden.
‘Schakelen’ we ook niet wat te veel? ‘Terugschakeling van het bezettingsrecht naar het normale recht. Wat valt er hier te schakelen? De schrijver schakelt ook in en schakelt ook gelijk, alles op het terrein van het recht. Mooi is het niet. ‘Uiteindelijk’. ‘De uiteindelijke regeling is ten slotte tot stand gekomen.’ Dit is wel wat bar; hier kon uiteindelijk zeker gemist worden, maar het kan meestal, waar het gebruikt wordt, als overbodig gelden. En ‘uiteindelijk’ is nagenoeg uit de taal verdwenen.
Vindt U de woordschikking: Gebleken is, dat... enz. mooi? Zoals we het vroeger zeiden: ‘Het is gebleken’, geeft m.i. aan het verleden deelwoord de juiste plaats.