Uit tijdschrift en krant,
uit handelsbrief en circulaire.
En natuurlijk: van de radio...
Een oude vriend lucht weer eens zijn hart; dat is goed, daar zijn wij voor. Geen nieuws misschien voor geregelde lezers, maar een opfrissching af en toe kan geen kwaad; anders wennen wij maar aan dien poespas.
Ex Oriente: Uit een tijdschrift. ‘Een langjarige vriendin’; vrij naar: unser langjähriger Mitarbeiter. Uit een krant: ‘Zij bewaarde haar brieven in een kast op’. De ‘verhoudingen’ in den landbouw. Er worden ‘regelmatig’ groote hoeveelheden verduisterd. Orkesten, waar ‘regelmatig’ buitenlandsche dirigenten komen. Het nieuwe product wordt ‘ijsgekoeld’ opgediend. Een fabriek neemt mechanische ‘duurproeven’ met ‘duurproefapparaten’. De beelden ‘vervagen zich’. De daders hadden zich allang ‘omgekleed’. Uit een voorschrift voor een scheikundig onderzoek: ‘Er treden bij het droog-proces practisch (d.w.z.: zoo goed als) geen verliezen op’. ‘Na twaalf uur staan filtreert men de vloeistof’. Uit een verslag: ‘Na het luik geopend en de hindernis weggenomen te hebben kon de boot weer varen’.
Uit een wetenschappelijk artikel: ‘Dit vet, welk een hoog smeltpunt heeft’. Een landbouwkundig vakblad gaf een ‘Mededeeling over omweiden en rantsoenbeweiding’; men moet ingewijd zijn om dit te kunnen begrijpen. Men leest: ‘Bij bewaren en bereiden van het voedsel’; bedoeld is natuurlijk: het bewaren, het bereiden; of: de bereiding en bewaring.
Waarom heet een mars tegenwoordig bij de meeste omroepers een ‘marsj’?
‘Men’: Men staat in een ijzergieterij. Men schreeuwt tegen den begeleider, en des avonds spreekt men met de directie, en men voelt... Deze stijl begint navolging te vinden: ‘Men bleef bijeen, men ging op reis; men bouwde op en men werkte zich dood’.