Naamgeving
Hoe zullen we den nieuwen wereldburger noemen?
Wel, dat is toch geen probleem, natuurlijk naar zijn grootvader! Ja, maar dat is het nu juist, hij heeft geen grootvader, en eigenlijk is hij ook geen wereldburger. Ik hoop echter wel, dat hij spoedig ingeburgerd zal zijn, en, onder ons gezegd en gezwegen, zijn naam is daarvoor van de grootste beteekenis! Ik geloof, dat ik het al weet: hij moet maar Schimmelpenninck heeten.
Of dit gesprek ooit gevoerd is? Ik zou het U niet kunnen zeggen. Maar of Schimmelpenninck ingeburgerd is, dat behoeft U niet eens aan een rasechten rooker te vragen, de vooroorlogsche spoorboekjes wisten U er al van te vertellen:
Schimmelpenninck?
Ja, die ken ik!
Naamgeving, dat is iets, waar fabrikanten telkens mee te maken hebben, en zij spelen zoodoende een belangrijke rol in de taalvorming. Natuurlijk komt het reclame-element daarbij sterk op den voorgrond. Dikwijls geeft men een nieuw artikel den naam van een bekend persoon, wiens portret dan nog gebruikt wordt om de verpakking te versieren en zoo het artikel een aantrekkelijken vorm te geven.
Denk maar aan de sigarenbandjes!
Ook de banketbakkers bedienen zich van klinkende namen, wie kende vroeger niet hun beroemde Wellingtons?
Vele uitvinders en fabrikanten hebben hun eigen naam vereeuwigd door hun product naar zichzelf te noemen: nog altijd fietsen we op een Fongers en rijden we in een Ford. Ja, deze heeren kennen we nog wel!
Maar het kan ook gebeuren, dat de man allang vergeten is, hoewel zijn naam voortleeft in zijn producten. Niemand weet meer, waar die namen vandaan komen. Wie zou het nog beseffen, dat onze kiekjes, die we gelukkig weer naar hartelust kunnen maken, hun naam te danken hebben aan den Leidschen fotograaf Kiek? En wie denkt, als hij een flikje oppeuzelt, aan den chocoladefabrikant Caspar Flick? Dan hebben we nog onze lekkere Haagsche hopjes; ze zijn weer overal te koop en in veler mond, maar wekken zij bij ons nog herinneringen op aan den heer Hop? Ik vermoed, dat de meeste hopjessnoepers en -snoepsters nooit van hem gehoord hebben.
Sedert de 19de eeuw hebben vele nieuwe producten zeer geleerde namen, samenstellingen uit