De plaatsnaam Rhee
Een onzer lezers, die zijn familienaam ontleent aan dien van het gehucht Rhee, vroeg ons iets te zeggen omtrent den oorsprong van dien naam. Wij danken thans aan de vriendelijkheid van den Heer Westra van Holthe te Assen de volgende bijzonderheden:
Ik denk aan reewegen, wegen waarlangs een lijk werd vervoerd naar het kerkhof. Maar in 1382 komt Rhee voor als Rede (akte in het archief van de abdij te Assen - aanwezig Rijksarchief alhier - R no. 30 der Inventaris).
Verdam: Middel-Nederlandsch Landwoordenboek onder Ree noemt verschillende beteekenissen en verwijst o.a. naar Ra, ook raa, ree, re, d.i.: staak of stang, ook: waarmede land gemeten wordt; ra ende reede, symbolische uitdrukking voor: het meten van land, het trekken der grenzen van landeigendom; rooilijn.
In Oude Statenarchieven (Op R. archief) no. 222: Loon, scheijdinge van marcke naer Rhee aen 1640. Uit het boek: Geschiedk. atlas van Nederland: de marken van Drenthe door Jhr. Mr. de Jonge van Ellemeet, 1920, bl. 40, blijkt de geschiedenis van de marke (kwestieus) Rhee. Er dient dus door den vrager nagegaan te worden of Rhee op een grens ligt en misschien op een punt waar eenige marken bijeenlagen.
De lebbestok staat meer naar Peest toe. Legende o.a. verhaald door Joseph Cohen in zijn Nederlandsche Sagen en legenden en J. van der Veen Azn: Drentsch mosaik.
Genoeglijk om omtrent de naamsoorsprong van Rhee zijn phantasie te laten werken. Zij die de naam aan het gehucht hebben gegeven vonden de plek zeker erg ree in de beteekenis van schoon, of zagen daar een ree (hinde) - wie zal het zeggen.