Eenigst.
Eenige leden zijn er ontstemd over dat wij het woord eenigst in bescherming hebben genomen; het is niet te vergelijken, zeggen zij, met allerheerlijkst. Bij ‘heerlijk’ hebben wij te maken met een woord dat een betrekkelijk, een rekbaar begrip uitdrukt; comparatief en superlatief zijn dus mogelijk, ook al heeft men bij het bezigen van de uitdrukking ‘allerheerlijkst klimaat’ geen uitdrukkelijke vergelijking op het oog, zoo min als men dat doet wanneer men zijn aangebedene ‘liefste’ noemt. ‘Eenig’ is echter een absoluut begrip en laat geen vergrootenden trap toe.
‘Eenigst’ een absolute superlatief? Allerheerlijkst, zeker; en allereenigst ook desnoods, maar ‘eenigst’? Hoe men het woordje ook draait of wendt, het blijft foutief.
Aldus onze lezers. Te zeggen dat wij eenigst ‘in bescherming’ hebben genomen, is wat sterk uitgedrukt; wij hebben er slechts op willen wijzen dat wie den term bezigt geen vergelijking op het oog heeft, maar de uitdrukking beschouwen kan als een abs. superlatief.
Neen, beschermd hebben wij eenigst niet. Toen eens een van onze leden, voorstander van eenigst, het woord ‘eenig’ een ‘voorbeeld van het slappe handje’ noemde, hebben wij ons krachtig verzet.