‘Het andere Amerika’
door J.M. de Casseres.
Een boek over de Vereenigde Staten van Amerika; niet over het Amerika der millionnairs en gangsters, der vertoon-makende filmsterren en geheimzinnige Klu-Klux-mannen, - maar: ‘het zich vernieuwende Amerika, dat bezield is door hooge idealen, en zich gereed maakt zijn leiding aan de overige wereld op te leggen, het lot van het menschelijk ras te bepalen en de machtigste exponent van de Westersche beschaving te worden.’ Het àndere Amerika.
Een aardig boek om te lezen, maar een echt journalisten-boek. Met een zeldzame oppervlakkigheid geschreven; over alles wat den schrijver maar voor de hand is gekomen, van her en der maar een snap wegpakkend.
Waarom dit boek hier besproken? Omdat onze veel-wetende schrijver in het land zijner bewondering een machtige taalbeweging heeft gevonden: hij heeft de beweging der semantisten ontdekt! Tot in de hoogste kringen is deze taalbeweging doorgedrongen; Roosevelt b.v. is een ‘semantist van het zuiverste water’!
Natuurlijk bedoelt de schrijver wat anders; hij babbelt maar wat. Hij bedoelt het streven om los te komen van de holle rhetoriek, van het leege, zin- en inhoudslooze woord, van de ‘blab’- taal;Ga naar voetnoot*) gedachteloos overgenomen en doorgegeven woorden, die niets zijn dan klank, zonder inhoud.
Zijn opvatting van ‘de semantiek’ (blz. 123) heeft met de wetenschappelijke semantiek niets te maken, al weet hij de taak van een hoogleeraar daarin al precies aan te wijzen!Ga naar voetnoot**)
Er zijn in Amerika ook echte semantici, die ook hoogleeraar zijn - maar zoover is de schrijver nog niet doorgedrongen in Amerika, dat hij anders ‘in zijn zak heeft’.
Maar toch wel een aardig boek om te lezen!