Normalisatie van de electrotechnische terminologie.
De 1e Commissie (voor Nomenclatuur) van het Nederlandsch Electrotechnisch Comité - welke commissie ons medelid Ir. G.J. van de Well tot voorzitter heeft - is bezig het International electrotechnical Vocabulary voor Nederland te bewerken. Dat de voorzitter bij dit werk zooveel mogelijk tracht de beginselen van Onze Taal hoog te houden, mogen wij met gerustheid aannemen, al is het duidelijk, dat het hem niet steeds zal gelukken alle leden van zijne commissie met zich mee te krijgen. De commissie heeft aanvaard de vervanging van termen als ‘asynchroon-motor’, ‘driephasenmachine’, enz. door ‘asynchrone-motor’, ‘driephasige machine’ enz., maar ons medelid ondervindt eenigen weerstand bij zijn pogingen tot bestrijding der combinaties van eigennamen met zelfst. nmw., als Joule-effect, Foucaultstroomen enz.; en men schijnt ook geen aanstoot te nemen aan samenstellingen als: normaal-elementen, normaalweerstand, enz.
Wij zouden geneigd zijn het volgende compromis voor te stellen. Laat de commissie Joule-effect, Foucault-stroomen dan behouden (fraai zijn deze termen niet, maar zij besparen ons althans Joulesche en Foucaultsche!), mits het gebruik er van beperkt blijve tot zulke zuiver-technische woorden; maar laat zij uitdrukkingen als ‘normaal-elementen’ en ‘normaalweerstand’ verwerpen. Dit laatste is, dunkt ons, niet te veel gevraagd. Of wij hier spreken, gedekt door het gezag van onzen Raad? Ja; wij hebben ons deskundig college gevraagd onze meening te sanctionneeren en dat doet zij. Een van de leden van den Raad schrijft er bij:
*Het beste zal wel zijn dat de heer V. d. Well maar geen bezwaar maakt tegen Joule-effect en Foucault-stroomen, hoewel die samenplaksels inderdaad ver van fraai zijn. Wijlen prof. Kluyver zou er evenveel tegen hebben als tegen Romeinen-brief, dat immers een duidelijke navolging is van Römerbrief en in de plaats is gekomen van Brief aan de Romeinen. Doch laat hij in elk geval eischen dat er een streepje tusschen den eigennaam en het volgende zelfst. naamw. wordt gezet; dat maakt het vergrijp tenminste iets kleiner.
Maar tegen normaal-element en normaal-atmosfeer moet hij blijven strijden.