De zuiverheid der journalistieke taal.
Er worden somtijds in ons blad harde noten gekraakt over het taalbederf bij onze journalisten. Met te grooter voldoening mogen wij thans melding maken van de waardeering voor ons streven, die gebleken is uit de toetreding tot ons Genootschap van het Algemeen Nederlandsch Persbureau ‘A.N.P.’.
De Directie van dit Persbureau heeft er zich rekenschap van gegeven dat taalfouten dikwijls besmettelijk zijn, - dat schrijvers, die dagelijks elkanders producten lezen, ongemerkt elkanders eigenaardigheden overnemen en dat zoodoende binnen een gesloten groep, zooals een redactie er een is, bepaalde fouten tot vaste gewoonte kunnen worden.
Dit overwegende heeft de directie aan drie redacteuren, tot verschillende afdeelingen van het bureau behoorend, opgedragen na te gaan, welke fouten tegen de Nederlandsche taal op de kopij van het A.N.P. min of meer geregeld voorkomen. Deze drie redacteuren hebben daarna een rapport samengesteld omtrent hunne bevindingen en den titel van dit stuk hebben wij hierboven afgeschreven. Het rapport is vergezeld van eenige bijvoegsels, waar de schrijvers meer dan eens naar verwijzen; tot deze bijvoegsels behoort ons maandblad. De commissie zegt daarvan:
‘Allereerst behoort te worden geprezen het tijdschrift “Onze Taal”. Dit is de minst volledige bron onder de “bijvoegsels”, doch de meest gezaghebbende. Wij allen (dus de medewerkers aan het A.N.P. - Red.) hebben het recht (via den secretaris van de Taalcommissie) vragen aan den Raad van Deskundigen van het Genootschap “Onze Taal” voor te leggen. Mochten de ongeloovigen onder ons niet genoeg hebben aan het gezag der Taalcommissie (van het A.N.P. - Red.), dan hebben dezen dus steeds een appèl. Wat echter de Raad van Deskundigen eenmaal zal hebben beslist, moet worden aanvaard. Niemand onzer heeft het recht zijn eigen oordeel boven dat van den Raad te stellen.’
Ook het boekje ‘Taalzuivering’ van het Algemeen Nederlandsch Verbond behoort tot de bijvoegsels van het rapport en de schrijvers achten de lijst van germanismen, in dit boekje voorkomende, van belang, omdat in deze lijst o.m. zijn opgenomen de door ‘Onze Taal’ officieel gebrandmerkte woorden.
Allen die weten welk groot veld in de Nederlandsche journalistiek door het A.N.P. wordt bestreken, zullen zich, met ons, verheugen over de opvattingen van welke het Persbureau blijk geeft.
‘Er is dan toch nog hart voor Nederlands taal onder Nederlands volk’!