Taalkaart: deur
Ook het onfr. duri behield in sommige onzer Oostelijke dialecten zijn stamvocaal u, die door Umlaut tot uu werd in het Oosten van Twente plus Holten en Den Ham en tot uue werd in Weert en Heerlen met Simpelveld. Ook de twee ui-gebieden in Zuid Brabant (Halle) en Noord-Holland (de Beemster) zullen wel op uu teruggaan. In heel ons overig taalgebied werd de korte u tot korte o, die door den Umlaut tot ö (klank van Götter) is geworden in 3 gebieden van het Zuid Oosten (Beringen, Vaals en Moelingen) en tot gerekte ö in 7 gebieden van het Noord-Oosten (Finsterwolde, Annem, Beilen, Ruinen, Emmen, Meppel en Delden) en bovendien Sliedrecht en Sloten.
In de rest van het Nederlandsch taalgebied werd door de rekking in open lettergreep die ö tot een eu. In Zuid Groningen, Zuid West Drenthe, Overijsel en een deel van Gelderland, in Zeeland incluis Goeree en Overflakkee, plus West Vlaanderen en 't grootste deel van Oost-Vlaanderen en eenige verstrooide eilandjes in Limburg en de Veluwe: b.v. Posterholt en Renswoude bleef het tweesilbige Mnl. deure tot heden bewaard. Maar in alle overige provinciën werd door apocopeering het woord eensilbig. Vervolgens viel in bijna heel Zuid-Brabant de eind -r af, juist als bij broer.
De drie reeds bekende delabialiseerings-streken 1o St. Nicolaas-Boom-Ninove, 2o Leuven en 3o Peer-Hasselt plus dezen keer ook nog Eupen in Zuid Limburg vertoonen e voor de oudere eu; en dezelfde streek van Bree-Genck-Bilsen die ook pit naast pet vertoonde, heeft hier ook weer ieë uit uuë.
Maar juist als die delabialiseering in pet uit pöt ook in Tessel en Vlieland voorkwam, vinden wij nu ook op beide eilanden: deer uit deur. Het Schiermonnikoogsche en het Zuid-Limburgsche daar (in