het tweede lid in beide de correspondent van ons oud legerwoord heer, got. harjis, is; droegen ook onze oude Twi-hanti en Thri-(h)anti allerduidelijkst de oud-Germaansche telwoorden voor 2 en 3 in het eerste lid van hun naam, terwijl het tweede lid oergerm. *hantaz, gall. Condos, oudiersch cond. (stamlid) bevat, dat met got. hansa = stam, volkstroep en het Finsche leenwoord kansa = volk verwant is, en natuurlijk ‘stam’ moet beteekend hebben.
Trouwens, wie hieraan nog twijfelen mocht, zal zich gaarne gewonnen geven, als wij er ten slotte nog bijvoegen, dat de oudste ons overgeleverde naam van de Twenten: Τούβαντοι of Tubantes luidt, waarvan het beginlid weer de zweemgraad van hetzelfde Idg. telwoord voor twee vertegenwoordigt, en het eindlid algemeen met os. bant, ohd. banz, dat ook stam of stamgebied beteekent, wordt verbonden (ohd. elibenzo = uit een anderen stam). Al deze woorden zijn exocentrische composita, net als tweedraad of drievoet, en moeten dus vertaald worden als: de drie-slagrijen-hebbers of de vier-huwelijks-klassen-hebbers, de tweestammen-hebbers.
Maar dan is het ook waarschijnlijk, dat naast deze volksnamen, met het getal hunner huwelijksklassen, wij ook analoge namen voor deze klassen of stammen zelf en hun stamgebied zullen ontmoeten. En dat komt ook uit. Aan de Schelde vinden wij een Westrobant en een Ostrobant, dat wij, daar ook naast Tubantes een bijvorm Tuvantes voorkomt, gerust met het latere Oostervant in Zeeland mogen vereenzelvigen. Maar aan de Waal vinden wij dan verder het bekende paar Tester- of Teisterbant en Swiftarbant, die duidelijk: de rechter en de linker huwelijksklas beteekenen. Tester is toch met het latijnsche dexter = rechtsch en swiftar met het Welsch chwith (uit *swict) = linksch verwant. Ook naast Teisterbant komen vormen met v voor b.v. Testeventi. En daar althans een deel van Teisterbant met Taxandria of juister Texuandria moet samengevallen zijn, hebben wij hierin weer een parallelle samenstelling, waarvan het eerste lid het Oer-germaansche *tehsva = rechtsch moet zijn, al blijft het tweede lid voorloopig nog onverklaard, en dit Taxandria leeft tot heden voort in den Brabantschen dorpsnaam Tessender-loo. En dat in het licht dezer vergelijkingen het oude namenpaar voor de eilanden Texel en Terschelling: Texalia en Uxalia, Westelijk en Oostelijk van de Vlie ook een analoge verklaring zullen vinden, is althans op goeden grond te verwachten. Soms werd echter ook zoo'n stamgebied genoemd naar de rivier, die er doorheen stroomt, of naar de begroeiing. Zoo heet Brabant ouder Bracbant naar den ouden naam der Senne: Braka of Brakena, en de Duitsche Bucinobantes, waren de