en de toestanden in het dorp ‘Verwaldink’ (anagram voor Wildervank) niet bepaald idealiseert. - Van J. Naarding is er een artikel Over diminutiefvormen in het Gronings, met rijk materiaal aan koppelingen, waaruit blijkt dat diminutiefformaties in Groningen veel talrijker zijn dan wel gedacht wordt; ten dele zijn ze opgekomen uit de verba op -ken en -tjen. - G.H. Streurman gaat na, welke Hoog- en Platduitse invloeden op de jonge Geert Teis hebben gewerkt. - J.S. van Weerden vertelt een en ander Uit het leven van Geuchien Zijlma (1842-1922), die o.a. een bundel ‘Ommelander Schetsen’ heeft geschreven, en sociologisch-historisch belangrijke ‘Levensherinneringen’ in handschrift heeft nagelaten; hij is voorts Tweede-Kamerlid geweest. - J. Naarding wijst in Iets uit de geschiedenis van 't pers. vnw. doe een tweetal 16e-eeuwse plaatsen aan die aantonen dat omstreeks 1560 in Hasselt en Meppel, dus in heel Drente, doe nog in gebruik was.
Onze Taal. XXX, Nr. 9 (September). Een redactioneel artikel zet uiteen, hoe zwak de gronden zijn waarop het populaire waarderingsonderscheid tussen Mooie en lelijke talen berust.
Nieuw Vlaams Tijdschrift. XIV, Afl. 11. Julien Kuypers vervolgt zijn studie over Een vergeten redenaar, Jan Pellering, 1817-1877. - Alfred Kossmann besluit zijn beschrijving van leven en werk van Leopold von Sacher-Masoch (Martelaar voor een dagdroom). - H(erman) T(eirlinck) levert Marginaliën bij Harry Mulisch, n.a.v., ‘Voer voor Psychologen’.
Afl. 12. Julien Kuypers besluit zijn studie over Een vergeten redenaar, Jan Pellering, 1817-1877. - K(arel) J(onckheere) vestigt de aandacht op Een vers van Paul van Ostaijen, dat tot dusver niet in het verzameld werk werd opgenomen.
Dietsche Warande en Belfort. Juli-Augustus. In de rubriek Vlaamse Poëzie schrijft Piet Thomas over De kunst van het gesprek. - In de rubriek Noordnederlandse Letteren bespreekt C. Bittremieux Nescio. - Over De Vlaamse roman in Duitsland handelt Georg Hermanowski. - Boekbesprekingen o.m.: H.W. van Tricht over Louis Couperus door Lieve Scheer; Noord-Zuid door M. Janssens, een bespreking van H. De Vries Reilingh en M. Van Haegendoren, Noord-Zuid Verbinding. Samenhorigheid en samenwerking van de Lage Landen; Gedicht en Omgedicht, een bloemlezing samengesteld door Bert Decorte, waarin deze ‘een paar honderd gedichten samenbrengt die van de middeleeuwen tot nu door Vlamingen werden vertaald’ en besproken door B.R.; onder het hoofd Bibliografie worden genoemd R. Roemans-H. van Assche, Nieuw Vlaams Tijdschrift (1946-1948), een nieuwe aflevering in de reeks Bibliografie van de Vlaamse Tijdschriften en M. De Vroede's bibliografisch repertorium De Vlaamse Pers 1855-56. - Greshoff over Stuiveling en Van Duinkerken van de hand van Bert Ranke in De Laatste Ronde, bespreekt Greshoff's oordeel over Uren Zuid van Garmt Stuiveling en Vlamingen van Anton van Duinkerken.
De Vlaamse Gids. Augustus. ‘Kanttekeningen’ bevat van Paul Snoek, Drie jonge Vlaamse dichters: Werner Verstraeten, Willem M. Roggeman, Hedwig Speliers; van Paul de Wispelaere ‘13 Vlamingen’ een bloemlezing samengesteld door Ivo Michiels.
September. Paul De Keyser schrijft een In memoriam Franz De Backer. -