Be- en verwerken in vemen.
In leerboeken over handelskennis kan men lezen dat goederen in vemen be- en verwerkt worden. Bij dit laatste werkwoord moet men niet denken aan het omwerken van goederen tot een nieuw produkt, daar een dergelijke fabrikage in een veem niet plaats vindt. Dr. F. de Tollenaere wijst mij op G. Knop, Handelstechniek, 2e deel, 1924, waar men op blz. 643 de volgende veemsoorten onderscheidt:
‘Pakhuismeesters - Expediteurs met eigen pakhuizen.
Expediteurs - Pakhuismeesters met eigen pakhuizen.
Expediteurs - Pakhuismeesters in koopmanspakhuizen.
Deze laatste veemen worden werkveemen genoemd; zij belasten zich in hoofdzaak met het verwerken van koopmansgoederen’.
Dr. De Tollenaere vraagt zich in zijn brief af of dit verwerken soms verzenden betekent.
Bij informatie bij diverse vemen deelt men mij mee, dat men onder verwerken verstaat het verplaatsen van goederen die al of niet een bewerking ondergaan (dus: opslaan in pakhuizen, het afdoen daaruit, wegen, tellen en meten van koopmansgoederen, het afleveren bij vervoermaatschappijen, het in ontvangst nemen van aanbrengende vervoermiddelen). De directie van Blaauwhoed N.V. verwijst hiervoor naar de vierde betekenis van VERWERKEN in Van Dale (7e druk): ‘werkende verplaatsen: zware bomen een eindje verwerken’.
Bij speciale manipulaties in een veem aarzelt het woordgebruik: de directie van het Purper- hoedenveem spreekt bij het z.g. opbalen (= verschillende sorteringen mengen tot een kwaliteit; ‘opbalen’ staat niet opgetekend in de Nederlandse woordenboeken) van bewerken, terwijl die van het Groenhoedenveem dit juist als verwerken meent te moeten zien.
Alkmaar.
C. Kostelijk.