Nogmaals overtrekken.
Op blz. 9 van deze jaargang wordt een persoonsvorm van het werkwoord overtrekken gesignaleerd, die voorkomt in De Telegraaf van 7 oktober 1955.
Dat de aanhalingstekens hier echter niet op hun plaats zijn en dat Dr. Drees in zijn rede geen persoonsvorm van het werkwoord overtrekken gebruikt heeft, bleek mij bij het lezen van de Handelingen, deel I, zitting 1955-1956, blz. 82:
Om nu op dit ogenblik, nu de verhouding tot vele van de Staten daar gunstig is, uit de Verenigde Naties weg te lopen, niet omdat er al iets beslist zou zijn, maar omdat men het nutteloos acht de zaak voor de tweede maal te gaan bespreken, zou schadelijk zijn, ook voor de verhouding tussen de beide betrokken Staten. Een dergelijk breken met de Verenigde Naties, zij het slechts voor deze bijeenkomst van de Assemblée, zou de Regering een overtrekken vinden van de positie, wat alleen schade zou kunnen aanrichten.
Het bovenstaande doet aan het signaleren van een persoonsvorm van overtrekken in De Telegraaf niets af, maar een vergelijking van dit citaat met dat op blz. 9 bewijst dat de kennis van de functie van aanhalingstekens bij journalisten tussen aanhalingstekens geplaatst dient te worden.
Alkmaar.
C. Kostelijk.