‘XVIIde E. Voorheen werd Gaan, gevolg door een ander ww., en daarmede verbonden door het voegwoord en, gebezigd ter omschrijving, t.w. om te kennen te geven, dat de handeling, door het tweede ww. uitgedrukt, gaandeweg, langzamerhand geschiedde. “Doch David ging ende wert stercker, maer die van den huyse Sauls gingen ende werden swacker.”’
Deze ‘Aktionsart’ zal wel zijn opgekomen uit een andere, finale, betekenis, waarvan W.N.T. IV 38 zegt: ‘Gaan wordt zeer dikwijls gevolgd door een ander ww., hetwelk door het voegw. en er mede verbonden is, om de handeling uit te drukken, die het doel der beweging is: Ick sal gaen, en hem sien, eer ick sterve. - Laten wij gaan en de paarden zadelen.’ Ook een imperatief van gaan gevolgd door die van een ander ww. is zeer gebruikelijk, zowel met als zonder 't voegw. en. De beweging is nog duidelijk in: Ga, wek hem en zeg, dat.... - Wilt gij weten, hoe het Hollandsch niet behoort te worden gesproken, zoo ga en zet u neder in den Amsterdamschen.... schouwburg,.... ‘Overdrachtelijk, waarbij de tweede gebiedende wijs het eigenlijk bevel uitmaakt, terwijl die van gaan daarbij niets is dan eene korte, levendige aansporing, gelijkstaande met Kom! Welaan! is het eerste ww. in: ‘Gaet, legt dan vrij het rijp gewas / Te midden in een korentas, / Gaet, stout'et in een drooge schuur, / Gaet, sluit'et in een vaste muur, / Gaet, dorst en wannet sooje kont, / Noch blijft'er al een quade gront.’
Deze citaten, uit Van Lennep en Cats vooral, overgenomen uit W.N.T. IV, 38, 39, wijzen op een, althans eertijds, veelvuldig gebruik, waarin gaan reeds min of meer hulpwerkw. was geworden ter uitdrukking van het langzamerhand op gang komen van de handeling, in het tweede ww. genoemd, het ingressieve dus. Het duratieve ervan zit vermoedelijk meer in de verbinding der verba door en, zoals we dit zien uitgedrukt in zinnen als deze: Hie stun maor en ruup = hij stond te roepen. - 't Kind lag op bedde en sluup, etc.
Andere voorbeelden ervan geeft W.N.T. III 4109, en het zegt ervan, dat de eerste zin de houding noemt waarin de handeling van de tweede verricht wordt. Voor het laatste door ons gegeven voorbeeld is dit juist, voor het eerste niet. Want dit betekent doorgaans: hij riep al maar door. Een dergelijke duratieve functie bezitten ook vele ww. in de voorbeelden van het W.N.T.
Zo kon de verbinding (heen)gaan en + ww. de ingressief-duratieve functie krijgen, die ze thans blijkbaar heeft. Zeker, op synthetisch denkende, stilistisch getrainden maakt ze de indruk van ‘een tamelijk omslachtige manier’ van uitdrukken, zoals W.N.T. VI het zegt. Gelukkig, dat het zichzelf tegenspreekt en in deel IV reeds de juiste formule had gevonden: ‘omschrijving.... om te kennen te geven, dat de handeling.... gaandeweg, langzamerhand geschiedde’. We betreuren het echter, dat blijkbare oppervlakkigheid van latere bewerkers dit over 't hoofd heeft doen zien.
Assen.
J. Naarding.