levend in uitdrukkingen als: n òld bepke = een oud wijfje; bès = grootvader is geheel verdwenen).
Boksemwams = broek en jas. Alleen in fig. zin: hai revelt moar in ain boksemwams deur = onophoudelijk.
Etendrinken, eten en drinken, nl. spijs en drank. As 'k mien etendrinken op tied krieg, heb 'k niks te miemern (Mw. de Haas - Okken). Van etendrinken is 't hier best op ploats = op de boerderij (J. Rietema).
Kòppengat, kop en gat. Hai smeet hom bie kòppengat de deur uut (De Vries) = bij zijn kop en bij zijn achterste. Dit is heel netjes gezegd; men hoort ook: hai smeet Jan en Pait op kòppenkont in sloot. In 't Westerkwartier ook koppenhaals = kop en hals. Hai is kòppenhaals groter as zien bruier (Dr de Vries).
Kappendek = kap en dek, nu ook verouderd. In de tijd, dat de boeren nog geen koetsen hadden, reed men met een verdek, een huif, op de boerenwagen. Men zat dan onder kappendek, waarbij kap en dek hetzelfde is, en men gevoelde zich rijk (Dr de Vries).
Kolenstoof, kool en stoof, d.i. een stoof met een gloeiende kool er in. Ik zit in kroakstoul mit kolenstoof onder (Mw. de Haas - Okken).
Naaienbraaien = het naaien en het breien, namelijk naai- en breiwerk. Zo tegen de meisjes, die genoeg gedaan hadden: Baargt joen naaienbraaien nou moar op!
Naalndroad = naald en draad. Din mos Moeke heur aal weer n nije naalndroad geven (Mw. de Haas - Okken).
Nachtendag, nacht en dag. Wie wazzen naachtendag ien e weer (De Vries). Ook fig.: Dij twij kiener schelen nachtendag.
Nattendreug, nat en droog, d.i. het eten, de kost. Hai krigt zien nattendreug der gelieke goud om (De Vries).
Omenmuike = oom en tante (Westerkwartier). Nu vrijwel verdrongen door omentaante. Ook meerv.: Omentaantes komen van oavend bie ons.
Peerdenbelslee, paard en arreslee. Wat is dat ja n mooie peernbelslee.
Het is geen wonder, dat het Grunnegers een aantal woorden heeft, die op deze wijze met peerd zijn samengesteld:
peerdenrietuug, paard en rijtuig;
peerdensees = paard en sjees. Doar komt n peerdensees aan; wat vlogt dij peerdensees ter over!
peerdenseeske, 1o. de volksnaam van de monnikskap; de bloem doet denken aan n peerdensees met de kap op en onder die kap zitten Adam en Eva;
2o. op 't Hogeland en in 't Westerkwartier de naam van een kleine soort libel;
peerdenslee, paard en slee;
peerdensleep, paard en sleep, d.i. een slee om eggen, ploegen enz. te vervoeren. Daar kwam hom n boerenvìnt tegen op peerdensleep;
peerdenwipkoar = paard en wipkar. Ook fig.: zai het mit peerdenwipkoar op e loop west (de Vries), gezegd van een meisje, dat met een onecht kind is blijven zitten;
peerdenwoagen, paard en wagen, 1o. met de boerenwagen, gebruikt voor landbouwwerk. Ze binnen mit peerdenwoagen noa 't laand; 2o. met het rijtuig. Boer is ter mit peerdenwoagen op oet goan. Hai hòldt peerdenwoagen = hij heeft een eigen rijtuig.
Spekkenbrood, spek en brood, nl. brood met spek er op. Veelal in de