broer P.J. Nienaber gaf hij een Geskiedenis van die Afrikaanse letterkunde van af die begin tot aan die einde van die 19de eeu (1941). Van W.E.G. Louw verscheen een te Amsterdam voorbereid proefschrift: Die invloed van Gorter op Leopold (1942). H.A. Mulder schreef een bundel Opstelle oor Afrikaanse en Nederlandse letterkunde, getiteld Twee wêrelde (1942).
In 1940 werd op instigatie van de gebroeders G.S. en P.J. Nienaber onder leiding van de professoren J.L.M. Franken, C.M. van den Heever en M.S.B. Kritzinger en de heren F.C.L. Bosman, A. Coetzee ‘Die Patriot-Vereniging’ opgericht, die zich ten doel stelt om Afrikaanse teksten van vóór 1900 uit te geven, voorzover ze voor de studie van de Afrikaanse taal- en letterkunde van belang en moeilijk toegankelijk zijn. Sedert zijn reeds een tiental delen in deze reeks verschenen.
In deze jaren verschenen ook enige bloemlezingen o.a. Tussen die engtes, samengesteld door D.B. Bosman, N.P. van Wyk Louw en W.E.G. Louw, met een goede keuze uit werk van vele dichters en schrijvers, van Totius tot en met Elizabeth Eybers.
Een verheugend verschijnsel is ook dat in Zuid-Afrika tal van werken, oude en nieuwe, uit de Nederlandse letterkunde herdrukt werden: uitgaven van Middelnederlandse teksten, bloemlezing, maar ook bekende romans, voor een groot deel in de ‘Nederlandsche Boekerij’ van de firma J.L. van Schaik te Pretoria.
Nuttig zijn ook enige bibliographieën en repertoria, o.a. de Suid-Afrikaanse katalogus van boeke, bezorgd door Nico S. Coetzee, de Bibliografie van Afrikaanse boeke (1861-1943), met jaarlijkse supplementen) door P.J. Nienaber.
Een opsomming van filologische artikels vindt men in het Repertorium van Suid-Afrikaanse tydschriftartikels, waarvan tot nu toe drie delen verschenen zijn, over 1940, 1941 en 1942.
Het Jaarboek van Die Afrikaanse Skryverskring (1945) geeft een volledig overzicht van het letterkundig leven in het afgelopen jaar.
Ten slotte kunnen wij nog melding maken van de stichting van een nieuw, onafhankelijk, letterkundig tijdschrift, getiteld Standpunte, onder redaktie van N.P. van Wyk Louw, W.E.G. Louw en H.A. Mulder. In 1945 zag het eerste van een reeks van vier nummers het licht. De bedoeling is, er een kwartaalblad van te maken, een orgaan dat ‘die vrye bespreking van die grondslae van alle geestelike aktiviteite moontlik maak’, en slechts één eis stelt: ‘die eis van kwaliteit’. Er werken ook Nederlanders aan mee, o.a. Jan Greshoff.
C.d.V.