Aankondigingen en mededelingen.
Einführung in Problematik und Methodik der Sprachwissenschaft.
De bekende romanist W. von Wartburg stelde voor studenten en leken een inleiding samen in de taalwetenschap, die uitmunt door helderheid van voorstelling en rijkdom van materiaal. Weliswaar ontleende hij dit illustratieve materiaal aan de Romaanse talen, maar de problemen zijn vaak van algemeen-linguistische aard. Het boek is dus ook voor beoefenaars van de Nederlandse taalwetenschap, juist door de Romaanse paralellen leerzaam en aantrekkelijk.
Het boek is verdeeld in vijf hoofdstukken. Het eerste geeft een voorlopige oriëntering o.a. over de verhouding van taal en spraak, van synchronische en diachronische taalbeschouwing, van plaatselijke differentiëring. In Die Sprache und ihre Entwicklung worden achtereenvolgens behandeld: klankontwikkeling en klankwetten, morfologie, (o.a. flexie, genus en numerus), woordvorming, syntaxis en woordvoorraad, grotendeels op grond van Romanistisch materiaal. Wij vestigen intussen de aandacht op de laatste afdeling, waarin de verhouding van algemene taal tot groepstaal van algemeen belang is, maar vooral ‘Die Herkunft der Wörter’: Von Wartburg verdedigt daar de stelling: ‘Die Erforschung der Radix eines Wortes oder einer Wortgruppe ist heute nicht mehr die einzige Aufgabe der Etymologie. Sie hat die zu betrachtende Wortgruppe in ihrer vielfachen Verästelung und mit all ihren Beziehungen zu anderen Gruppen während der ganzen Zeit, da sie einer Sprache angehört, zu verfolgen, ohne jemals die etymologisierende Fragestellung aufzugeben’ (blz. 112). Daarop volgt dan de ‘Etymologische Verknüpfung innerhalb eines sprachlichen Systems’, waarin o.a. de ‘volksetymologie’ ter sprake komt, en ‘Motivierung der Wörter’, met beschouwingen over klankexpressie.
In zijn geheel belangrijk en aktueel voor alle linguisten is het derde hoofdstuk: Historische und deskriptive Sprachwissenschaft in ihrem gegen-