Een andere verklaring van 4711.
In zijn artikel Woord of Woordgroep (De N. Taalgids, 38ste jaargang, afl. 1, bladz. 3) zegt de schrijver A.W. de Groot, in verband met de verklaring van het woord Asef, een kunstmestproduct van de Amsterdamsche Superphosphaatfabriek:
‘Bij wijze van digressie merken we op, dat hier enige wijze van verwantschap schijnt te zijn met het ontstaan van 4711 voor een merk eau de cologne van Boldoot. Men zegt, dat een vader van 4 jongens en 7 meisjes dus van 11 kinderen met 't oog daarop deze naam heeft gekozen.’
Deze verklaring is als een soort van volksetymologie natuurlijk heel aardig, evenals soortgelijke van Bilderdijk, maar.... zeer waarschijnlijk kan ze niet als juist worden erkend.
In de eerste plaats is 4711 niet van de firma Boldoot (Amsterdam-Sloterdijk), maar ‘aus der Kölnische Wasserfabrik, Glockengasse No. 4711. Köln a/Rh.’ zoals op 't étiket van iedere flacon vermeld staat.
Bestaan er in Keulen dan zulke hoge huisnummers? Een mijner bekenden, een zakenman, die meer dan 20 jaar in Keulen gevestigd was, gaf mij over het ontstaan van 4711 een andere verklaring. Hij deelde mij mede, dat deze Wasserfabrik gevestigd is in 3 panden aan de Glockenstrasse, op de nummers 4-7-11, samengevoegd 4711. Deze verklaring is m.i. reëler dan die van bovengenoemde pater familias.
D. van Unnik.