Uit de tijdschriften.
(Mei-Juni).
De Gids. Mei. A.A. Verdenius schrijft over Vreemde woorden in onze dialecten, waarbij hij uitgaat van het Mnl. planteit en vertuten, die in Noordelijke dialekten voortleven, en eigenaardige lotgevallen gehad hebben. - W. Gs. Hellinga bespreekt de bundel In de Nederlandse taaltuin van A.A. Verdenius en De Expansie van het Nederlands van M. Valkhoff.
Groot-Nederland. Mei-Juni. Deze dubbele aflevering brengt een keuze uit het werk van Marcellus Emants, ingeleid door een artikel van H. Unger over Emants als romancier.
Stemmen des tijds. Mei-Juni. R. Houwink geeft een uitvoerige beschouwing Bij den laatsten bundel van Boutens, nl. de Tusschenspelen van 1942. Hij gaat na in hoeverre Boutens' dichterschap ‘profetisch, priesterlijk en koninklijk’ genoemd kan worden, en betoogt, op grond van deze laatste bundel, dat Boutens in het late najaar van zijn leven de weg gevonden heeft naar een ‘waarachtig christelijk dichterschap’. - De laatste roman van Jo van Ammers-Küller: Ma, een familieroman uit de jaren 1871-1901, wordt beoordeeld door T(azelaar).
De Nieuwe Gids. April. A.H. van der Feen schrijft een artikel met het opschrift Hoe een roman tot stand komt.
Mei. L. van Deyssel en A. Haighton herdenken de onlangs gestorven dichter P.C. Boutens. - Louis Sourie wijst op de betekenis van het tijdschrift Van Nu en Straks, bij gelegenheid van de vijftigste verjaring.
Roeping. Mei. Gerard Knuvelder wijdt een artikel aan Hadewijch, waarin hij ‘haar geestelijke signatuur’, zoals die blijkt uit haar Brieven, Visioenen en Strofische Gedichten, kenschetst, en haar prijst als ‘de grote glorie van onze Nederlandse vroomheid en schoonheid’.
Juni. J.M. Kramer wijdt een uitvoerige studie aan Boutens als vertaler. Hij beoogt ‘vast te stellen in hoeverre de geest van Boutens' vertalingen afwijkt van die van het origineel, om zoodoende een onderzoek in te stellen naar de bijzondere geaardheid van de klassiciteit van '80’.
Levende Talen. April. In de rubriek Boekbesprekingen beoordeelt G.W. Wolthuis Muziek en drama in de Middeleeuwen door