De Nieuwe Taalgids. Jaargang 36
(1942)– [tijdschrift] Nieuwe Taalgids, De– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 93]
| |
is afgedrukt de rede van de voorzitter M. Nijhoff, waarin hij o.a. de vraag: ‘moet dramatische poëzie rijmen’, bevestigend beantwoordt. Beknopte verslagen zijn opgenomen van voordrachten, op de maandvergaderingen gehouden, en een alfabetisch register op de Levensberichten sedert 1915.
Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Toponomie en Dialectologie XV (1941). Prijs 50 fr. A. van Loey beproeft een verklaring van de persoonsnaam Ronsefael, bekend uit een zestiende-eeuws esbattement. - A. Carnoy bestudeerde De voornaamste namen voor omheining in de Vlaamsche en Waalsche Toponomie. - V. Verstegen O.F.M. tekende een kaartje van De ontrondingsgebieden in Zuid-Nederland. - J. Leenen bepaalde cartografisch de grenzen Tussen ‘Oud’, ‘Old’ en ‘Alt’. - H. Draye geeft het eerste deel van een uitvoerige studie over De gelijkmaking in de plaatsnamen (Ortnamenausgleich). Als gewoonlijk besluit dit deel met een overzicht van De Nederlandsche dialectstudie in 1940, door L. Grootaers, en De plaatsnamenstudie in 1940, door H.J. van de Wijer en H. Draye.
Toponymische Verschijnselen, geografisch bewerkt door Dr. J. Lindemans. ('s-Gravenhage - M. Nijhoff - 1942. Prijs f 2,-.) Dit deel van 104 blz. met twee kaarten is een overdruk uit de bovengenoemde Handelingen XIV (1940). Deze studie geldt: De Heem-namen, de -inge-formaties en de kouter-namen.
Vijftig jaren van strijd. 1891-1941 en Opstellen uit de Spellingstrijd, 1906-1941. In 1941 was het een halve eeuw geleden dat Dr. R.A. Kollewijn de spellingstrijd inzette. Ter herdenking gaf de Vereniging tot Vereenvoudiging van onze Spelling twee geschriften uit. Het eerste, een duidelijk overzicht van al wat in die vijftig jaren van strijd geschied was, met een bibliografie, werd samengesteld door de ijverige sekretaris J.A. Daman, en werd op ruime schaal gratis verspreid. Het tweede, een huldeblijk aan de redakteur C.G.N. de Vooys, bevat 22 polemische opstellen, grotendeels verschenen in het orgaan Vereenvoudiging en in De Nieuwe Taalgids, en vormt dus een pendant en illustratie van het eerste. (Purmerend - J. Muusses - 1941. Prijs f 1,25).
Het onderwijs in de Nederlandse taal en letterkunde op de middelbare school. Met deze titel is onlangs het Rapport verschenen, uitgebracht door de ‘Commissie ter bestudering van de middelen tot ver- | |
[pagina 94]
| |
betering van het onderwijs in het Nederlands aan scholen voor middelbaar en voorbereidend hoger onderwijs’ ('s-Gravenhage - Algemeene Landsdrukkerij - 1941) 171 blz. (Prijs f 1,25). Het bevat de volgende twaalf hoofdstukken: I Inleiding (Klachten over het resultaat van het onderwijs in het Nederlands; hun gegrondheid en oorzaken). II Doel van het moedertaalonderwijs. III Het lezen. IV Het spreken. V De spraakkunst. VI Het stijl- en stelonderwijs. VII De letterkunde. VIII Urenindeling. IX De taak van de leraren in andere vakken. X Het eindexamen. XI De opleiding van leraren in het Nederlands. XII Voorstellen en conclusies. Als Bijlage is een literatuur-opgave toegevoegd.
Uitgaven van het Nederlands seminarie aan de Luikse Universiteit. Prof. Dr. R. Verdeyen, directeur van het ‘Séminaire de Néerlandais’ te Luik, opende een reeks uitgaven, waarvan reeds twee delen verschenen zijn. Het eerste is een overdruk van Verdeyen's Academie-voordracht: Petrus Dasypodius en Antonius Schorus, bijdrage tot de studie van de lexicographie en het humanisme. Wij maken daarin kennis met de merkwaardige Nederlandse humanist Antonius Schorus van Hoogstraten, die een Nederlandse bewerking leverde van het Dictionarium latino germanicum van Dasypodius, en daardoor een der bronnen van Kiliaan geworden is. Het tweede deel is een belangwekkende studie Over den dichter Raymond Hcrreman door Fr. Closset.
Proza van August Vermeylen. Het jongste deel van de Bibliotheek der Nederlandse Letteren brengt een bundel proza van Vermeylen, ingeleid door Prof. Dr. F. de Bakker (blz. VII-XXVIII). Behalve een groot fragment uit De wandelende Jood en een keuze uit de twee bundels Verzamelde Opstellen bevat dit deel nog een aantal minder bekende Latere Opstellen (blz. 219-304). C.d.V. |
|