Aankondigingen en mededelingen.
Pascha-problemen.
Dit is het onderwerp van de inaugurele rede die de Vondelhoogleraar W.J.M.A. Asselbergs (Anton van Duinkerken) de 11de Oktober l.l. te Leiden uitgesproken heeft (Hilversum - Paul Brand's U.M. - 1940). Als achtergrond van dit eerste drama zien wij het werk van rederijkers-tijdgenoten, eveneens Zuid-Nederlanders: Jacob Duym, Abraham de Koninck, Jacobus Celosse, waartegen het werk van de jonge Vondel gunstig afsteekt. Aangetoond wordt dat de tragicomedie destijds ‘de meest moderne dichtvorm’ was, opgekomen onder de invloed van de theaterlitteratuur der Franse protestanten. Als Mozes-drama had het stuk een voorloper in een Latijns schooldrama van de Utrechtse humanist Cornelius Laurimanus, in 1562 te Leuven gedrukt, en wellicht het voorbeeld voor een dergelijke tragicomedie in de volkstaal door de schoolmeester Peeter Heyns. Een aardige vondst is de opmerking dat dit wel het stuk geweest zal zijn dat Vondel als kind te Keulen zag opvoeren en waarin zijn zuster Clemenske een rol vervulde. Dat het Pascha van invloed geweest is op de compositie van De Koninck's Jephtha wordt daarna aannemelijk gemaakt. Ten slotte wordt aangetoond dat dit drama, juist door zijn toepassing ‘het voorspel van zijn levenswerk’ geworden is.
Negende verslag van de vereniging Het Vondel-Museum (1938- '39) Amsterdam - M.J. Portielje - 1940.
In dit Verslag geeft J. Aleida Nyland opnieuw een fragment uit Vondel's proza-vertaling van Godefroy of Hierusalem Verlost (Canto XVIII). - A. Zijderveld (Bij de gedichten van Jacob Steendam) publiceert een gedicht Rechte gruwel der verwoesting, gericht tegen Vondel's Decretum horribile. - J.D. Meerwaldt geeft een interessante stilistische studie over Eenzijdig gerichte polaire verbindingen bij Vondel. Deze onlogische verbindingen wijst hij zowel in de Oudheid als in modern spraakgebruik aan (b.v. iemand uitmaken voor al wat mooi en lelijk is).
Vondel's Roskam en Rommelpot.
Een keurig uitgevoerde bibliofiele uitgave van deze beide teksten, bestemd voor de school, verscheen bij De Gemeenschap te Bilthoven (1940), als eerste van een reeks Keur uit onze klassieken. De los bijgevoegde Inleiding en Toelichtingen werden bezorgd door A.J. Schneiders.