techniek. Ruim 80 bladzijden groot formaat zijn gevuld met de lijsten van Nederlandse termen die vastgesteld en aanbevolen worden en van parallellen in het Duits, Engels, Frans en Esperanto voorzien.
Bij de firma J.B. Wolters verscheen een Rapport over een onderzoek naar de woordenschat van leerlingen van een aantal scholen te Rotterdam, ingesteld bij hun toelating tot de aanvangsklassen dezer scholen in Maart en September 1938 (Groningen - 1939, Prijs f, 3,50), dat in het biezonder onze lezers die bij het lager onderwijs werkzaam zijn, zal interesseren, maar dat ook taalpsychologisch van belang is.
Van den vos Reinaerde. Van de bekende uitgave, bewerkt door Dr. D.C. Tinbergen (Groningen - J.B. Wolters), in de reeks Van alle tijden, verscheen een negende, opnieuw met zorg bijgewerkte druk, waarin ook nieuwe illustraties opgenomen werden.
Als overdruk uit de ‘Publications de la Société historique et archéologique dans le Limbourg à Maestricht’ (1939) verscheen een studie van Pierre van Valkenhoff: Mr. Frans Erens. Over zijn persoon en arbeid, met bibliographie zijner geschriften.
In de reeks Dietse Letteren (Amsterdam - J.M. Meulenhoff - 1940) verscheen een bundel Humor en Humoristen, ingeleid en met zorg gekozen ‘uit 125 jaren Nederlandse humor’, beginnende met Wolff en Deken en Jacob Vosmaer, eindigend met Samuel Falkland en Jac. van Looy. De inleiding is de lezers van ons tijdschrift in hoofdzaak bekend, en als inleiding tot deze veelsoortige verzameling zeer geschikt. Door enige bladzijden Aantekeningen aan het einde (blz. 193-198) wordt de lektuur vergemakkelijkt.
P.C. Hooft's Granida. Ter vervanging van Stoett's uitgave, die een inleiding miste, verscheen in dezelfde reeks (Klassiek Letterk. Pantheon. Zutphen - W.J. Thieme - 1940) een nieuwe bewerking door Dr. A.A. Verdenius en Dr. A. Zijderveld. De eerste belastte zich met de tekstverzorging en de aantekeningen; de tweede schreef een uitvoerige inleiding (blz. V-XIX), waarin vooral aangetoond wordt dat Hooft in dit herderspel - dat maar gedeeltelijk pastoraal is - zijn eigen denkbeelden belichaamde. In de zorgvuldig bewerkte aantekeningen vindt men ook menige opmerking over Hooft's taalgebruik en grammatica.