Aankondigingen en mededelingen.
Nieuwe Afrikaanse boeken.
Praatjies oor ons Taal heet een bundel met 24 korte radiovoordrachten, die Prof. Dr. J.J. Le Roux publiceerde (Kaapstad - Nasionale Pers Beperk - 1939). In populaire vorm behandelde hij allerlei onderwerpen die een grote kring van hoorders konden interesseren: over de studie, de aard en de geschiedenis van het Afrikaans, over dialektische en sociale verscheidenheid, de wording van de woordenschat, ontlening aan andere talen, maar ook algemene onderwerpen: woordbetekenis, synoniemen, beeldspraak, syntaxis etc., meestal toegelicht met aardige Afrikaanse voorbeelden. Alleen daardoor zou het boekje ook voor Nederlandse lezers aantrekkelijk zijn, maar bovendien vindt men er een uiteenzetting van sommige typisch Afrikaanse eigenaardigheden, b.v. over Verkleinwoorde, Die woordjie ‘ou’, Die vorme van die Afrikaanse werkwoord. Nuttig is ook de degelijke litteratuuropgave achter elk hoofdstukje, voor Afrikaanse onderwijzers en leraren een prikkel tot voortgezette studie.
Met Ampie deur die Depressie (Johannesburg en Pretoria - Voortrekkerspers - 1939) door Jochem van Bruggen. In dit onderhoudend, vaak geestig geschreven boekje vertelt de auteur van Ampie hoe hij van zijn populaire roman een toneelstuk gemaakt had, en met een klein gezelschap dilettanten, waaronder zijn naaste familie, er op uit trok om dit stuk, al kamperend, in de dorpen te gaan vertonen. Daarbij beleefden ze allerlei avonturen, die de lezer een kijkje geven in het Afrikaner leven op het land en in het karakter van de auteur zelf.
Een nieuwe bundel straatliederen.
D. Wouters, de onvermoeide verzamelaar van onze straatliederen, die in 1933 en 1934 met Dr. J. Moormann reeds twee lijvige bundels Straatliederen uitgaf, bezorgde nu, als supplement, een bundel, getiteld: Na veertig jaar. Documents humains. Zuid-Afrika en het lied van de straat in Nederland in het laatste kwart der negentiende eeuw (Nijmegen - G. Moorman N.V. - 1940). De titel geeft voldoende de inhoud aan, maar er is niet in uitgedrukt dat in het tweede gedeelte Enige liederen van cultuurdichters over dit onderwerp volgen (Boutens, Verwey en verscheiden andere, ook uit andere Europese talen en uit het Afri-