Bij de firma J.B. Wolters verscheen een beknopte Inleiding tot de studie van de woordbetekenis van C.G.N. de Vooys. In 45 korte paragrafen tracht de schr. de lezers op dit uitgestrekte gebied te oriënteren. Voor de toelichting zijn bijna uitsluitend Nederlandse voorbeelden aangehaald. Na Algemene beschouwingen volgen drie hoofdstukken, over Naamgeving, Verandering van betekenis en Synoniemiek. Behalve een reeks Aantekeningen volgt ook een opsomming en karakteristiek van hoofdwerken op dit gebied, waar men bij voortgezette studie gedetailleerde litteratuuropgaven en voorbeelden uit andere talen kan vinden.
In het eerste deel van Scientia, Handboek voor wetenschap, kunst en godsdienst (Utrecht - W. de Haan - 1938) schreef Prof. Dr. A.W. de Groot het hoofdstuk over Taalkunde (blz. 239-284), verdeeld in tien hoofdstukken, toegelicht met een kaart, verscheiden illustraties en een beknopte Literatuur-opgave. De uiteenzetting, die allerlei taal en schrift betreft, is bestemd voor ‘een niet taalkundig geschoold publiek’, maar is niettemin ook voor ‘vakgenoten’ in menig opzicht leerzaam.
Ter herinnering aan de Vondelfeesten van verleden jaar verscheen een Gedenkboek: De Vondelherdenking 1937, met grote zorg uitgegeven door de Amsterdamse Stadsdrukkerij, en rijk geïllustreerd. Behalve een uitgebreid verslag van alle feestelijkheden vindt men in dit deel alle redevoeringen afgedrukt, gehouden bij de ere-promoties, in de Schouwburg en vooral op het Vondelkongres. Als inleiding is het handschrift van Albert Verwey's gedicht Amsterdam en Vondel gereproduceerd.
In de reeks Panoramas des littératures contemporaines (Paris - Editions du sagittaire - 1938) behandelde de Amsterdamse hoogleraar Johannes Tielrooy de Littérature hollandaise contemporaine, ingedeeld naar generaties: La rénovation de 1889, Le néo-romantisme de 1895, La génération de 1910, en L'après-guerre. In een kort bestek (178 blz.) worden tal van schrijvers en verschijnselen besproken en gekarakteriseerd.
C.d.V.