Aankondigingen en mededelingen.
Handelingen en Levensberichten van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde 1933-1934. In dit deel is opgenomen de rede van de Voorzitter A.J. Bothenius Brouwer over De Nederlandsche Taal van het dagelijksch leven. Onder de levensberichten vermelden wij dat van J.H. Kern, door A. Kluyver, en dat van E.J. de Meester, door G. Karsten.
Het Vondel-museum. Zestiende verslag der Vereeniging 1932-'33. Als vervolg op het vorige verslag brengt dit opnieuw een groot fragment van Godefroy of Hierusalem verlost (Canto VII-X) in de proza-vertaling van Vondel, uitgegeven en toegelicht door Dr. J. Aleida Nijland. - J.F.M. Sterk deelt iets mede over de boekhandelaar Cornelis Dirksz Cool, een vriend van Vondel. - A. Zijderveld toont aan, dat de dichter voor zijn Harpzangen iets te danken had aan ‘Bellarmijn, Vondels Meester’, nl. Kardinaal Bellarminus.
Spreekonderwijs.
Het boekje van Branco van Dantzig, Spreekoefeningen, bestemd voor scholen waar aan het spreekonderwijs afzonderlijke uren worden gewijd, toont zijn bruikbaarheid door het verschijnen van de 5e druk (Groningen - Batavia, 1933). Het bestaat uit een theoretisch gedeelte, dat een duidelijke, tamelijk uitvoerige phonetische beschrijving van het Nederlands geeft, en een practisch gedeelte, dat oefeningen voor de verschillende klanken en klankverbindingen bevat. Onder de oefeningen nemen die in tongpunt-r en die in ‘vlakke’ l een zeer ruime plaats in. In hoe verre de nederlandse spraakdocenten bij het berijden van deze stokpaardjes de werkelijke beschaafde uitspraak forceren, heb ik N.T. XVIII, 202 vlgg. al eens uiteengezet. Met waardering zij daarom vermeld, dat Mej. v.D. althans voor overdrijving waarschuwt bij het palataliseren van ch en g.T.a.p. zijn ook de articulatie-‘fouten’ besproken, die gewoonlijk opgegeven worden als oorzaken van de ‘beroepskeelziekte’, die ook in dit werkje de lezers voortdurend bedreigt. - Invloed van het geschreven woordbeeld zien we als de uitspraak vr- van geschreven wr- wordt veroordeeld. Over de eindklank van aai ooi e.d., die als ie beschreven wordt, vgl. t.a.p. 205.
Deze Spreekoefeningen kunnen goede diensten bewijzen bij het aanleren van een duidelijk gearticuleerde wijze van spreken.
C.B.v.H.