schrijft Iets over Guido Gezelle. - E.G. van Teylingen beschouwt P.H. van Moerkerken, naar aanleiding van zijn laatste romans (Eros en de nieuwe God, De historie en het droomgezicht van den prins en den moordenaar) als Een humanist.
Des. Muus Jacobse vervolgt in De vraag zonder aanbod de gedachtenwisseling over ‘Kristelike kunst’. - J. van Ham schrijft over het retories karakter van De taal van Bilderdijk, en beoordeelt de bundel Bevrijdingen van Willem Hessels.
Stemmen des tijds. Des. P.J. Molenaar herdenkt Bilderdijk. - J.C. van der Does wijdt een artikel aan Jan Luyken en de vrienden van zijn jeugd, waarin hij betoogt dat Jan Luyken nooit lid geweest is van de kring van Jan Zoet, al heeft hij wel enige leden van die kring gekend. - De Literaire kroniek van C. Tazelaar handelt over enige ‘grooten’, nl. over Querido's roman Van Armen en Rijken, de essay Guido Gezelle van H. Roland Holst, en Jacob van Jac. van Looy.
De Vlaamsche Gids. Nov. Maurits Sabbe publiceert Een pleidooi ten voordeele van de folklore, een redevoering die hij te Antwerpen gehouden heeft.
Des. Deze aflevering bevat vier radioredevoeringen over de vraag: Hoe zie ik de oplossing van het Vlaamse vraagstuk. De sprekers, van verschillende politieke richting, zijn: A. Vanderpoorten, H. Marck, C. Huysmans en H. Vos. - In de Vlaamsche Kroniek wordt de literator en paedagoog Hendrik van Tichelen geëerd door Lode Monteyne.
Studiën op het gebied van godsdienst, wetenschap en letteren. Des. Een inleidend artikel van Joh. Heesterbeek is gewijd aan Bilderdijk.
Roeping. Nov. Th. de Jager begint een artikel Dichtkunst uit 1930, waarin o.a. verzen besproken worden van J.J. de Stoppelaar, Roel Houwink en Aimé de Marest.
Des. Onder het opschrift Nieuwe Oogst bespreekt Gerard Knuvelder een aantal nieuwe boeken, vogels van zeer diverse pluimage: van Is. Querido, Menno ter Braak, G. van Rooyen, Maurice Roelants en Albert Helman. - M. Molenaar acht ‘Alma’ van Stijn Streuvels niet geslaagd. - Th. de Jager voltooit het bovenvermelde artikel.
Den Gulden Winckel. Nov. J.C. Bloem vervolgt zijn artikel over Het goed recht van het Essay. - Roel Houwink's Kroniek