phonetische puzzle in het Mechels dialect; A. Dassonville over De verkleinwoorden in Kortrijk; J. Jacobs Over Middelnederlandsche herbaria; J.W. Muller: Een en ander over het ‘Wilhelmus van Nassouwe’, o.a. de onderstelling van Zuid-Brabantse oorsprong, op grond van de rijmen; A. van Loey: Lexikologiese sprokkelingen; R. Verdeyen over het woord Kletsoor; L. Willems: Reinardiana, waarin hij Pollanen verklaart als Polen; J. van Mierlo over Hadewijch en de Reinaert.
Johannes Stalpaert van der Wiele. Bij de herdenking van de sterfdag van deze dichter sprak L.C. Michels een Rede uit, die welverzorgd, opgeluisterd door een portret en een facsinule, uitgegeven is door de drukkerij Henri Bergmans te Tilburg (Prijs f 0.75).
Bibliographie van de Moderne Vlaamsche Literatuur 1893-1930. In een breed opgezet werk, waarvan de eerste aflevering verscheen (Kortrijk - Steenlandt - 1930; Den Haag - M. Nijhoff) stelt Dr. Rob. Roemans zich voor, een volledig bibliografies overzicht te geven: 1o van alle Vlaamse tijdschriften, 2o van alle Vlaamse medewerking aan Hollandse tijdschriften, 3o van het gebundeld werk der Vlaamse schrijvers. De eerste aflevering (prijs f 1.50) bevat nog slechts de tijdschriften van 1893-1910.
Woordenschatonderzoekingen bij leerlingen van zesde klassen van Amsterdamse lagere scholen. Dit systematies onderzoek door het schoolhoofd I. van der Velde ingesteld voor het Amsterdamse Nutsseminarium (uitg. J.B. Wolters - 1931) heeft behalve een pedagogiese, ook een interessante taalkundige zijde.
Oost-Nederlandse verkleinwoorden. In het Jahrbuch des Vereins für Niederdeutsche Sprachforschung 1929 Heft LV publiceert Dr. G.G. Kloeke een uitvoerige studie over Ostniederländische Diminutiva, aansluitend bij een vroegere dergelijke studie van Erick Nörrenberg over de Westfaalse diminutiva. Een bijgevoegde kaart verduidelikt de uitkomsten.
Namen van de letters. In een studie Über Aussprache des Lateinischen und deutsche Buchstabennamen (Sitzungsberichte der Akad. der Wissenschaften in Wien, 1930) betrok Max Herman Jellinek ook de Nederlandse namen.
Herdrukken van tekstuitgaven. De reeksen Bibliotheek van Nederlandsche Letterkunde en Van alle Tijden zijn samengesmolten