Studiën, tijdschrift voor godsdienst, wetenschap en letteren. Febr. Jac. van Ginneken levert een verrassend betoog dat Geert Groote zou zijn: de schrijver van Boek II en III der Imitatio Christi. Nadat Paul Hagen een handschrift van deze boeken teruggevonden had in ouder vorm, die waarschijnlik door Thomas a Kempis omgewerkt in zijn wereldberoemde Imitatio ingelast waren, heeft Van Ginneken ‘de rijen der Fraterheeren van Windesheim en der Broeders van het gemeene leven afgezocht’ met het gevolg dat hij met stelligheid, op grond van geest en stijl, Geert Groote als de auteur meent te kunnen aanwijzen.
Stemmen des tijds. Jan. In een artikel over Het leven van Francesco Campana, door de Scharten's, prijst C. Tazelaar de literaire schoonheid van dit werk, dat ‘de overal levende behoefte aan een religie reflecteert’, maar de geest van het boek acht hij ‘gevaarlijk’.
Opwaartsche Wegen. Febr. J. van Ham geeft een korte beschouwing, naar aanleiding van het laatste werk, over Felix Timmermans, waarin hij wijst op de gevaren van de populariteit.
Roeping. Jan. Willem Nieuwenhuis zegt in de Kantteekeningen over tooneel zijn mening over de eigenlike kern van Vondel's Gijsbrecht en de opvatting van Van Dalsum bij de laatste opvoering. - Gerard Knuvelder schrijft over Het misverstand omtrent de verhouding tussen vorm en inhoud, kunst en leven. Dezelfde schrijver beoordeelt de roman Zuid-Zuid-West van Albert Helman.
Febr. Jozef de Haan bestrijdt, onder het, opschrift De waan van het sektarisme, de kunstbeschouwing van Dirk Coster. - Ed. Rosheuvel bespreekt de nieuwe uitgave van Poelhekke's Woordkunst, door Gerard Brom. Hij acht dergelijk classificeren ‘een noodzakelijk kwaad, waarvan de noodzaak direct zou ophouden bij een beter boek’. - In de Kroniek wordt de naderende spellingregeling verwelkomd en de noodzakelikheid van de negende regel bepleit, die onverkort gehandhaafd dient te worden.
Den Gulden Winckel. Des. Het uitvoerige vraaggesprek van G.H. Pannekoek is gericht tot Dirk Coster.
Jan. Dit jubileumnummer bij het 25-jarig bestaan brengt allerlei biezonderheden over de geschiedenis van het tijdschrift.