Taalgids XVIII, blz. 158, 221, 317) zijn bij de firma Martinus Nijhoff nu ook afzonderlik verschenen, in royaal formaat, en vermeerderd met een uiteenzetting over Anna's geboortejaar.
Te Winkel's Ontwikkelingsgang der Nederlandsche Letterkunde Vijfde deel. Regelmatig blijft de tweede uitgave van Te Winkel's standaardwerk verschijnen. Dit vijfde deel besluit het vierde tijdvak, de ‘verfransching der letteren’, dus voornamelik de achttiende eeuw, een tijdperk waarvan Te Winkel een ongeëvenaarde détailkennis bezit. Veel behoefde er sedert de vorige druk niet veranderd te worden. De indeling bleef dezelfde: alleen werd hoofdstuk XXXVIII, over de prozakunst, uitgebreid en dientengevolge gesplitst. Nieuwe litteratuur werd overal nauwkeurig vermeld. Evenals bij de vorige delen werden de aantekeningen nu in voetnoten geplaatst, wat het raadplegen veel gemakkeliker maakt. Een chronologies overzicht van de betrekkingen tot vreemde letterkunden en een uitvoerig register over de drie delen vormen het slot.
Onze medewerker Dr W. de Vries liet voor eigen rekening een studie drukken (zonder vermelding van drukker of jaartal), die hij Het Oneigene noemde. In een twintigtal korte paragrafen (te samen 46 blz). komen allerlei belangrijke vragen ter sprake omtrent ontlening uit andere talen, toegelicht met aardig gekozen voorbeelden. Hoewel het meer een schets dan een volledige studie over dit uitgebreide onderwerp genoemd kan worden, kunnen we de lezing en overdenking van deze leerzame bladzijden aan onze lezers zeer aanbevelen. Na toezending van f 0,50, met duidelijk opgave van naam en adres, kan ieder bij de schrijver (Anna Paulownastraat 13, Groningen) een exemplaar aanvragen.
Op verzoek van de auteur plaatsen wij hier een kleine verbetering bij blz. 19, waar hij aanvankelik twijfelde of de woorden op -iséren, als hispanoliseren, naar Latijns voorbeeld gevormd waren. Hij ‘houdt dit woord tans, naar aanleiding van 'n opmerking van Prof. Kluyver, voor verlatijnst espagnoliser, dat, zegt Littré, tijdens de Ligue en onder Hendrik IV zeer gebruiklik was. Tot die verandering kon men biezonder licht komen in 'n tijd dat de konink van Hispanje telkens in ieders oren klonk.’
Pioniers. Onder deze titel verscheen, door de zorgen van Th. de Jager en G. Knuvelder, een keuze van Opstellen uit