Onze Eeuw. Okt. Alb. Draayer-De Haas publiceert Opmerkingen naar aanleiding van de tentoonstelling voor letterkunde.
Elseviers Maandschrift. Okt. H. Robbers beschouwt het jongste prozawerk van de Vlaming Toussaint van Boelaere.
Vragen des tijds. Okt. G.W. Kernkamp wijdt een zeer waarderend woord van persoonlike herdenking aan Gerrit Kalff, die hij als mens en als geleerde schetst. - Daarop volgt een opstel van een oud-leerling, Ph. A. Lansberg, getiteld: Literatuur en leven. In memoriam Prof. Dr. G. Kalff. Hij toont aan hoe ‘piëteit voor de levende ziel de voornaamste eigenschap is, die zijn Geschiedenis dooradert’, hoe hij daarin steeds met genegenheid doet uitkomen de huweliksliefde, de verhouding tot gezin en vrienden, de vaderlandsliefde, de religieuse gedachte.
De Opbouw. Sept. Herman Poort schrijft een opstel over Onze literatuur van 1898-1923. Alleen in een jubileum-stemming, meent hij, kan men spreken van een eigenlik ‘bloeitijdperk’. In een kort bestek tracht hij de hoofdmannen van De Nieuwe Gids, de dichters en prozaïsten van het onmiddellik volgende geslacht te karakteriseeren. ‘De beperktheid van ons taalgebied is een belemmering voor den wezenlijk grootschen, wereldgrooten opbloei onzer literatuur, en evenzeer ligt er een belemmering in het feit, dat juist het allerbeste van ons zulk een typeerend Hollandsch karakter draagt dat het ook daarom voor den vreemdeling ontoegankelijk is.’
Opgang. Sept. G. van der Meulen geeft een opstel over Gorter's Mei onder het, voor dit onderwerp weinig passende opschrift Socialistische Kunst, maar de schr. zal de lijn doortrekken tot Pan.
Okt. J. Wille begint een studie over Heiman Dullaart met een inleiding over Rembrandt en Vondel en Rembrandt en andere dichters.
Opwaartsche Wegen. Sept. F. Bosman vervolgt zijn in 't Afrikaans geschreven artikel over Volk, Taal en Letterkunde van Suid-Afrika. - Van Ham beoordeelt de jongste bundel van Jan F.E. Celliers: Die Lewenstuin en andere gedigte; V.D. de bundel Zomervlammen van Pol de Mont.
Okt. V.D. oordeelt zeer ongunstig over De Belofte van G. van Hulzen.
Stemmen des tijds. Okt. Ph. A. Lansberg schrijft enige bladzijden met een waarderende herdenking van Prof. Dr. G. Kalff.