Een ‘Gids bij de studie Nederlandsch M.O.’?
Onder deze titel meldt zich een uitgave aan van de firma Verzijl te Gouda, onder redaktie van Dr M. Cornelissen. ‘Zij, die de studie hebben aangepakt en ten koste van veel opofferingen voortzetten, kunnen in dit boekje een raadgever vinden, die een schrijnende desillusie kan voorkomen’, heet het in de Voorrede. ‘Door dit boekje zullen zij leeren in welke richting de studie geleid moet worden om tot een gunstig resultaat te voeren.’
Dit doel meent de redakteur te kunnen bereiken door de verslagen van de examenkommissie en de schriftelike opgaven (die men ook elders gedrukt kan vinden) te herdrukken, maar vooral door ‘verslagen’ van mondelinge examens.
Omdat het bezwaar dat de kopers van een dergelijk boekje die verslagen verkeerd zouden gebruiken niet denkbeeldig is, menen wij er met klem tegen te moeten waarschuwen. De uitgever zegt wel dat ‘dit boekje niet bestemd is voor hen die in korten tijd willen gedresseerd worden’, maar een onervaren kandidaat wordt zo licht verleid om in die vragen een betrouwbare leiddraad te zien bij het instuderen of repeteren van ‘examenstof’.
Gesteld dat de hoorder die de vragen optekent volkomen bevoegd is, en geen enkele fout maakt, dan zal een beknopt verslag altijd een scheve voorstelling geven van de gang van een examen, dat een vol uur duurt. Immers zonder de volledige antwoorden van de kandidaat is nòch het verband nòch de eigenlike strekking van de volgende vragen te begrijpen.
Maar gesteld zelfs dat door een stenografiese opname woordelik alle vragen en antwoorden konden gedrukt worden, dan zou voor een juiste indruk van de betekenis van dit examen bekendheid met de ingeleverde litteratuurlijst onmisbaar zijn.
Daar dit bezwaar vooral voor het letterkunde-examen geldt, en de eerste aflevering van deze ‘Gids’ juist daarover gaat, wil ik nader toelichten, waarom ik in zulke ‘verslagen’ een gevaar zie. De tegenwoordige examen-kommissie verwacht van de kandidaten: 1o. bekendheid met de ‘ontwikkelingsgang’ van de Nederlandse letterkunde; 2o. dieper gaande studie van