Kroniek en kritiek.
Deskundige of leek?
‘Men schrijft ons van deskundige en geachte zijde’ las ik in Het Centrum van 2 Mei; en toen volgde 'n stukje van M.J. Koenen over het foutieve gebruik van het woord ‘splijtzwam’. ‘Die fout vindt men allerwegen’ klaagt M.J.K.; zelfs is het ‘Dr. A. Kuyper die in zijn werk Om de oude wereldzee het slechte voorbeeld gaf’, luidt verder de klacht. Dan volgt de mededeling, dat het goede gebruik van het woord ‘splijtzwam’ te vinden is in 'n Handwoordenboek der Ned. Taal, 'n werk van M.J. Koenen.
De heer K. heeft ongetwijfeld al dikwels bij deskundigen gelezen, dat als 'n fout als bovenstaande ‘allerwegen voorkomt’, het geen fout meer is. Maar dergelike konsessies aan ‘de spraakmakende gemeente’ hebben hem altijd moeite gekost. Zijn ondeskundige neigingen juist gaven voor 'n deel de stoot tot het bekende Pleidooi van v.d. Bosch; het gold toen de hr. Koenen als schoolman. Zeker, men kan niemand het recht ontzeggen, zich tegen het algemeen, of algemeen wordend, taalgebruik te verzetten; als men maar in het oog houdt, dat zo iets 'n partikulier genoegen is. Al heeft dat genoegen zoals hier 'n taalkundige grond, nl. de oorspronkelike betekenis van ‘splijtzwam’, de school is er niet voor persoonlike liefhebberijen, waarmee men trouwens slechts in zeer beperkte kring enig sukses zou hebben. In dat opzicht is de ijver zeer verkoeld, sinds de etymologie op taalterrein niet meer domineert. Maar bij het lager onderwijs, waaraan de naam Koenen onafscheidelik verbonden is, werkt de oude onpraktiese geest nog voort. Immers daar komt het er tegenover de wispelturige jeugd vooral op aan, dat de onderwijzer steun zoekt in de bestendigheid, en in dat opzicht is de taalevolutie tot op zekere hoogte 'n hinderlik verschijnsel, terwijl de erkenning van die evolutie juist het a-b-c van de moderne taalkunde is; ons geval met ‘splijtzwam’ is er een uit honderden.
Dit brengt ons weer op Koenen als woordeboekschrijver, zoals reeds bleek: ondeskundig. Juist daarom gaat het er bij het publiek zo goed in. Immers zoals de onderwijzer in z'n strijd tegen de jeugd, zien ook de mensen in de drukte van de wereld rondom hun de