wordt. - Maurits Uyldert verwijt in een brede bespreking van Albrecht Rodenbach's poëzie, aan de Vlamingen, dat zij het dichterschap van deze voorganger te hoog aanslaan, wanneer ze hem op één lijn stellen met Jacques Perk. Hij beschouwt Rodenbach's verzen als ‘ritmeloze poëzie’, die dus geen poëzie is, en Rodenbach's Gudrun als ‘onrijp jeugdwerk’.
Groot-Nederland. - Maart. W.G. van Nouhuys behandelt Van Eeden's drama IJsbrand.
April. Virginie Loveling beschrijft Een soirée bij Busken Huet, in 1985 te Parijs. - W.G. van Nouhuys bespreekt Van Eeden's drama Het Beloofde Land en Paap: Een Gracht-Idylle. In de rubriek Literatuur is Herman Teirlinck aan het woord over Vermeylen en Sabbe.
Elseviers Maandschrift. - Maart. H. Robbers schrijft een artikel Over Stijn Streuvels, naar aanleiding van zijn jongste werk (De Vlasschaard) en van A. de Ridder's boek over Streuvels, waarvan hij weinig goeds zegt.
April. Robbers spreekt Over Boeken van Vrouwen.
Vragen des Tijds. - Maart. A.W. Stellwagen geeft een artikel Boeventaal of Bargoensch, met voorbeelden toegelicht, naar aanleiding van het Zakwoordenboekje De Boeventaal, uitgegeven door W.L.H. Köoster Henke.
Van onzen tijd. - Nummer IV. Maria Viola geeft een vergelijkende beschouwing over Drie Voordrachten. n.l. van Eduard Verkade (Hamlet), Willem Royaards (Gijsbrecht) en Karel van de Woestijne (Verzen). - Th. Kwakman prijst in een Boekbespreking: Om de Kinderen, door Rachel de Vries - Brandon.
Nummer V. Th. Kwakman bespreekt Hélène Lapidoth - Swarth en Brusse.
Ons Tijdschrift. - Afl. II. J. van der Valk vervolgt zijn studie Jan Luyken, een mystiek Christen, waarin hij de vraag Luyken Spinozist? ontkennend beantwoord, en Hylkema Een valsche munter noemt, omdat hij Luyken voor een ketter hield. Daarop behandelt hij Luyken's verhouding tot Jakob Boehme en Luykens Belijdenis. Zijn konklusie is ‘dat Luyken het gezag der Schrift als het werk van den Heiligen geest ten volle erkent,’ en dat dus Hylkema ‘in Luyken den Christen miskent.’ - Schrijver geeft een afbrekende kritiek van de ‘Calvinistische’ roman In 's Levens Opgang door Seerp Anema. -