[Themanummer 13
De fonologie van de Nederlandse dialecten en fonologische theorievorming]
Bericht van de (gelegenheids)redactie
Op 9 november 2000 had in de gebouwen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde te Gent het dertiende (!) Taal en Tongval-colloquium plaats met als thema ‘Fonologisch dialectonderzoek en fonologische theorievorming’. Bij die gelegenheid werden drie lezingen gehouden, resp. door het duo Crompvoets-Hermans en de ‘enkelingen’ Van Oostendorp en Taeldeman. In dit themanummer verschijnen de teksten van die drie lezingen samen met een repliek van Draije op de lezing van Crompvoets & Hermans en een uitvoerige bijdrage van De Schutter.
De inleiding tot dit nummer heeft een onklassieke opbouw, in die zin dat beide redacteurs een eigen inleidend stuk geschreven hebben, een soort Inleiding I en Inleiding II. In Inleiding I geeft Taeldeman een beknopt historisch overzicht van de contact(moment)en tussen de Nederlandse dialectfonologie en de fonologische theoriebouw vanaf de jaren 1930 tot nu. In inleiding II demonstreert Van Oostendorp het nut van de (re)analyse van bepaalde klankaspecten van de Nederlandse dialecten vanuit een optimaliteitstheoretische invalshoek. Daarbij betrekt hij o.a. interessante elementen uit de bijdragen in deze bundel.
Tenslotte wil de (gast-)redactie zich ootmoedig verontschuldigen voor de laattijdigheid waarmee dit themanummer het levenslicht ziet. Die heeft vooral te maken met de overbrenging van het desktop-werk naar Gent en met persoonlijke besognes van de gastredacteuren. Deze vertraging moet en zal uitzonderlijk blijven.
Wij danken nogmaals de subsidiënten van de themadag en van dit themanummer, respectievelijk de Koninklijke Academie in Gent en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen.
Marc Van Oostendorp
Johan Taeldeman