Niet alleen van Taal en Tongval, maar ook van ons Nedersaksische zustertijdschrift Driemaandelijkse Bladen verscheen in 1998 de vijftigste jaargang. In feite moet men hierbij spreken van Driemaandelijkse Bladen Nieuwe Serie, want de Driemaandelijkse Bladen als geheel hebben een geschiedenis die teruggaat tot maar liefst 1902. Toen verscheen de eerste aflevering van de ‘Driemaandelijksche Bladen uitgegeven door de Vereeniging tot onderzoek van Taal en Volksleven in het Oosten van Nederland’, waarvan het bestuur onder aanvoering stond van Gallée en Klokman. In de crisisjaren ging die oude serie ten onder, maar na de oorlog herrees de Phoenix uit haar as, toen Bezoen en Naarding hun ‘Driemaandelijkse Bladen, Tijdschrift voor Taal en Volksleven in het Oosten van Nederland’ begonnen. Onder vrijwel dezelfde naam werd de vijftigste jaargang bereikt, die geheel gevuld is met een vierdubbelnummer (de hoofdtitel van het tijdschrift is niet altijd adequaat) gewijd aan Prof. Dr. K. Heeroma. Inmiddels is er ook een regulier nummer van de eenenvijftigste jaargang verschenen, en het tweede (en laatste) nummer van de jaargang 1999 zal de lezers rond de Kerst bereikt hebben.
Als redactie bevelen wij de lectuur van Driemaandelijkse Bladen van harte bij onze lezers aan. Voor een abonnement (f 25,00 per jaar) kan men zich in verbindingstellen met het Nedersaksisch Instituut, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen, tel. 050-3635944.
Errata
1. Rectificatie Register 1-50 (in Themanummer 11 (1998) 50 Jaar Taal en Tongval)
In het vijftigjarig register, afdeling Artikelen, blz. 116, is er niet alleen iets mis gegaan met de alfabetisering, ook is een artikel van Joep Kruijsen niet opgenomen. Hieronder volgt een rectificatie van het betrokken gedeelte:
Kruijsen, Joep: Woordgeografie van ontleningen in een taalcontactsituatie
42
4
-:
Ontleningen en Taalcontact, Romaanse leenwoorden in Limburgs Haspengouw
48
1
[pagina 107]
[p. 107]
Na Kruijsen, Joep volgt Kapteyn, M. en H. Scholtmeijer; dat moet naar blz. 115 onder Kaiser, L.
In het register was niet opgenomen Kroniek en Tijdschriftenschouw. Hieronder een overzicht (de vetgedrukte cijfers verwijzen naar de jaargangen).