Martin pag. 360), verhoornd van onderen, aan de punt.
De hoogstwaarschijnlike verbetering van De Vries werd sinds algemeen aangenomen; zo deden ook zij die laatstelik opnieuw met grote voorzichtigheid de Reinaert naar het Handschrift uitgaven, Buitenrust Hettema-Muller. Voor zover mij bekend is, heeft echter niemand nog bewezen dat de kloet werkelik van onderen verhoornd was, er is, meen ik, nooit iets naders over gezegd. Ik geloof dat de navolgende mededeling de zaak nu tot gewenste klaarheid brengen zal.
In Zuid-Holland, maar niet overal, bestaat een manier bij de boeren, om de stelen van sommig gereedschap met kleine koehoorns als handvat, als greep te voorzien. Dit is mij bekend voor Zoetermeer en Zegwaard van schoffels en distelstekers, en evenzo voor Zevenhuizen. Voor Sluipwijk, een vissersbuurt onder Reewijk, van de stok waarmee ze de fuiken zetten. Voor Waddinxveen van schoffels, schrepels (de halve schoffel, bij welks hantering men op de knieën ligt), distelstekers (‘stekelschop’ ook genoemd), en kloeten, ‘kloet’ hier de duwboom waarmee de boer als hij b.v. melken gaat, zijn ‘schouw’ doet voortgaan. Ook aan de vier draaiarmen van de ‘bergheeft’ (de kaapstander met behulp waarvan de hooibergkap wordt opgeheven) ziet men er somtijds een koehoorn. De kloet met de koehoorn vindt men ook vlak onder Gouda, n.l. in Bloemendaal en de Willis. Niet zal men aantreffen rieken, vorken, schoppen, spaden distelscharen, polsstokken, weegbomen met een hoorn. Ik vroeg er een boer over. Hij wees mij hoe bij 't ene soort gereedschap de hoorn, op de rechte manier geplaatst, een voortreffelik handvat was, bij 't andere daarentegen andersom. 't Hing af van de gehele hantering van 't werktuig, van de natuurlike aanpak. Geenszins is de hoorn dus ook een versiering.
Zouden wij hier nu niet te doen hebben met de oprechte verhoornde cloet? Dan was de hoorn dus ook niet te zoeken van onderen, als punt, maar tegenovergesteld. Indien dan hiermee de plaats uit de Reinaert is opgehelderd, dan blijkt weer het groot belang van de Folklore voor de studie