telegram, dat door de schuld van den telegraafdienst zijne bestemming niet heeft bereikt of wel niet aan den geadresseerde is uttgereikt dan na een vertraging van 3 maal 24 uur.
De maatschappij zal echter in geen geval gehouden zijn eenige vergoeding boven het bedrag der genoemde kosten uit te keeren, welke de verliezen of nadeelen ook mochten zijn, die voortvloeien uit eene nalatigheid in de overseining of in de aflevering van een telegram; zij stelt zich niet aansprakelijk voor vertragingen of vergissingen, welke ook de oorzaak daarvan mocht zijn.
Reclames, houdende verzoek om terugbetaling van betaalde kosten van een telegram, moeten binnen 5 maanden, te rekenen van den dag van aanbieding van het telegram, zijn ingediend; de na dien tijd ingediende worden niet in behandeling genomen.
Om als één woord te worden geteld mag een woord uit niet meer dan vijftien letters bestaan; bij langere woorden geldt elke geheele of gedeeltelijke reeks van vijftien letters voor één woord.
Cijfer-telegrammen bestaan uit cijfers of groepen van letters, die een geheime beteekenis hebben; het is echter niet toegelaten in eenzelfde telegram zoowel cijfers als letters met een geheime beteekenis op te nemen.
Voor de telling der woorden van een cijfertelegram wordt het aantal cijfers (of letters) door 5 gedeeld en, indien dat aantal niet deelbaar is door 5, het na de deeling overschietende aantal als één woord geteld.
Voor telegrammen, in overeengekomen taal (code) opgesteld, wordt de lengte van een woord op 10 letters gesteld.
Voor zoover zoodanige telegrammen bestemd zijn om langs den transatlantischen kabel te worden overgeseind, mogen zij slechts woorden behelzen van ten hoogste vijftien letters aan een der volgende talen ontleend: Duitsch, Engelsch Fransch Italiaansch Latijn Nederlandsch Fortugeesch en Spaansch.
Elk telegram mag woorden uit de verschillende talen bevatten.
De eigenamen, d.i. namen van personen en plaatsen, mogen geen deel uitmaken van het in overeengekomen taal opgestelde telegram; zij worden in telegrammen al leen toegelaten met hunne gewone en bekende beteekenis.
Ten onrechte samengevoegde woorden, zooals: ‘jarrive’, ‘jepars’, ‘allrigt’, ‘vabene’, ‘inorde’, enz. zijn niet als één woord toegelaten: zij worden geteld voor zooveel woorden als waaruit zij werkelijk bestaan.