naar alle waarschijnlijkheid 150 kuikens komen. Deze 150 kuikens moet men leeren groot brengen zonder moeder. Weet en kan men dat, dan is men met een voldoende dosis kennis van de hoenderteelt toegerust, om een hoenderpark te leiden.
Zeker teler heeft gezegd dat het hennekuiken door twee honderd soorten ziekten kan worden aangevallen
Weet men wat het kuiken noodig heeft, dan volgt daaruit, dat men van zelf door het kweeken van kuikens te weten komt, wat hen en haan behoeven.
Een voor de teelt oordeelkundig gevoede hen geeft krachtige eieren en dus ook sterke kuikens. Van deze sterke kuikens moet men maar op 40 pCt. rekenen als geschikt om de teelt voort te zetten, dus een hoenderpark te beginnen. Wie meent dat men een hoenderpark met den aankoop van een groot aantal kippen begint, bedriegt zichzelf en zijn beurs.
Ook is het beginnen met drie of meer rassen te gelijk de oorzaak van mislukking. De verschillende rassen kunnen niet allen op dezelfde wijze gekweekt worden. Oordeelkundige voeding is een hoofdvereischte.
In Suriname zal vooralsnog de keuze moeten gevestigd worden op leg- en niet op vleeschkippen. De woonwijze onzer bevolking wijst daarnaar. Haast een ieder houdt een of twee kippen op na, die meest alle haar weg in de keuken vinden, dikwijls voordat de kip als een gevolg van vervetting niet legt. Het oog moet dus gericht worden op de product van eieren voor binnenen dan voor buitenland.
Als men hoort van de verbazende bedragen aan geld, die Rusland, Spanje, Portugal, Italië e.a. voor aan andere landen in Europa geleverde eieren ontvangt nl. millioenen guldens jaarlijks, dan is de mogelijkheid niet uitgesloten, dat Suriname mettertijd een uitvoercijfer voor eieren kan behalen, wanneer de wetenschap zich meer met de hoenderteelt gaat inlaten. Een kip betaalt beter dan een cacaoboom en heeft minder plaats noodig en eieren zijn steeds een gewild artikel op de wereldmarkt.
Elke goede leghen kan per jaar en gedurende vier jaren 150 eieren leggen dus 12 à 13 eieren per maand. Stelt men de voeding en andere onkosten op 1 ct. per hen per dag, dan zal het overschot per jaar, ad 5 ct. per ei, f 3,85, stel f 3, - bedragen. De voornaamste zorg is dus de hen aan den leg te houden, wat geschiedt door oordeel-