resultaat van die test, naar een bepaalde onderwijsinstelling verwijzen, bijvoorbeeld naar Linguapolis, het taalopleidingscentrum van de universiteit, een Centrum voor Volwassenenonderwijs (cvo) of het Centrum voor Basiseducatie (cbe), in Antwerpen ook ‘Open School’ genoemd. Minderjarigen kunnen terecht in de okan (Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers)-klassen van het secundair onderwijs. Wanneer je dan mensen hebt die nog niet meteen ergens terecht kunnen, worden zij doorverwezen naar allerlei vrijwilligersorganisaties. Velen vinden ook de weg naar Elcker-Ik van horen zeggen, vanuit de eigen groep buitenlanders die elkaar helpen, bijvoorbeeld nichtjes van cursisten, enzovoort.
Is alles dan volledig vrijblijvend?
De cursisten betalen 8 euro voor 10 lesdagen. Dat komt dus neer op minder dan één euro per dag. We hebben een tijd lang helemaal gratis gewerkt, maar toen verdween er aan de lopende band allerlei schrijfpapier en ander lesmateriaal. Niemand had nog enige zorg voor zijn spullen, want het was toch allemaal gratis. Nu is dat, ondanks dit bijzonder lage cursusgeld, merkbaar verbeterd.
Jullie hebben het over 46 verschillende nationaliteiten en heel veel verschillende onderwijsniveaus. Wat is jullie ervaring hiermee?
Ja, met Tibetanen, Afghanen, Marokkanen en reeds Belgische cursisten als de grootste groepen. Nu komen er steeds meer mensen uit Syrië, die vanuit de opvangcentra naar ons worden verwezen.
Een familielid van mij is directrice van een bijna volledig ‘zwarte’ school in Borgerhout. Zij vertelt hoe er vaak samenlevingsproblemen en zelfs gewelddadige conflicten ontstaan tussen jongeren uit bepaalde culturen die hier voor het eerst ongevraagd met elkaar geconfronteerd worden. Hoe is jullie ervaring op Elcker-Ik?
Van dit soort dingen hebben wij in ons volwassenenonderwijs geen last. Wij krijgen de indruk dat onze cursisten bijzonder dankbaar zijn met wat hen hier wordt aangeboden; je hebt er al eens eentje die om onduidelijke redenen bijvoorbeeld niet graag naast iemand wil gaan zitten, maar daar geven we niet aan toe. We betrekken er de hele klas bij en komen zo tot discussies over uitsluiting en discriminatie - dingen die we hier duidelijk afwijzen - en we krijgen bijna altijd de groep mee. Van clanvorming kunnen we hier niet spreken. Toch zijn er altijd een paar die zich liever afzijdig houden