Liefde in literatuur, theologie en filosofie
Johan Goud, inmiddels emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht met als leeropdracht ‘Religie en zingeving in literatuur en kunst’, heeft vanaf 2010 jaarlijks een boek het licht doen zien dat de neerslag vormde van drukbezochte symposia waarin bekende literatoren (Arnon Grunberg, Rutger Kopland, Willem Jan Otten, Oek de Jong) of een thema (De schrijver als nomade) vanuit verschillende invalshoeken en discipline werden belicht. Thans is het zesde, tevens laatste boek uit die reeks verschenen, dat in de titel een citaat herbergt uit een bekend gedicht van Leo Vroman.
In de geschiedenis van het westerse denken en dichten zijn vele en diverse talen van de liefde voorgesteld: van Plato tot Hannah Arendt, van Paulus tot Karl Barth, van Sappho tot James Joyce. In deze bundel opstellen treffen ze elkaar: filosofen die de relatie tussen liefde en kennis onderzoeken, theologen die de achtergrond van het Hooglied en de betekenis van de Bijbelse uitspraak ‘God is liefde’ analyseren, literatoren die verkenners van het intieme zijn en nieuwe talen van de liefde ontwikkelen.
De veertien bijdragen in dit boek zijn ondergebracht in twee rubrieken van ieder zeven hoofdstukken. De eerste serie, getiteld ‘Literair’, bevat essays van Willem Jan Otten, Jaap Goedegebuure, Marjolein de Vos, Maarten van der Graaff, Elsbeth Etty, Oek de Jong en Arnon Grunberg. In de tweede serie, ‘Theologisch & Filosofisch’, treffen we Bob Becking, Martien E. Brinkman, Marc De Kesel, Matthea Westerduin, Christoph Baumgartner en Hans Achterhuis. De bundel wordt afgerond met de tekst van het afscheidscollege dat Johan Goud op 24 april 2015 heeft gehouden: ‘Door woorden gekust. Over lezen als liefhebben’.
Dit zesde en laatste deel is, net als eerdere publicaties in deze reeks waarvan er een aantal in dit tijdschrift zijn besproken, zeer de moeite waard.
Panc Beentjes
Johan Goud (red.), Door woorden gekust. Talen van de liefde, Uitgeverij Klement, Zoetermeer, 2016, 176 blz., 19,95 euro, isbn 9789086871667.