PEN-centra
De vele pen-centra wereldwijd, in meer dan honderd landen, werken autonoom. pen International voorziet ze van informatie en organiseert acties en congressen, en de centra die daar financieel toe in staat zijn dragen bij aan de werking van pen International.
Momenteel probeert China een politiek spel te spelen door afgevaardigden van een officieel pen-centrum naar de internationale congressen te sturen, maar die hebben geen stemrecht. China wordt voor pen vertegenwoordigd door het onafhankelijke Chinese pen-centrum, waarvan de leden deels uit China en deels uit de diaspora komen. Toen op het laatste congres, in 2014 in Bisjkek, Kirgizië, de onafhankelijke afgevaardigden over de Chinese auteur Liu Xiaobo spraken, voor wie pen actie voert, repliceerden de ‘officiëlen’ meteen dat de man misdaden zou hebben begaan, maar dat had geen impact. Ze waren een eilandje in de zee van pen-gedelegeerden.
Omdat de pen-centra autonoom opereren zijn er wel eens onenigheden waar andere centra niets mee te maken hebben, al kan het nieuws erover voorbij de grenzen raken. Zo reageerde een zestal auteurs negatief op de beslissing van pen Amerika om de pen-prijs voor vrijheid van meningsuiting aan Charlie Hebdo toe te kennen. Een van hen, Peter Carey, die zich weliswaar duidelijk tegen het dodelijke geweld uitsprak, weigerde aanwezig te zijn op de uitreiking van de prijs, omdat hij vond dat de Franse natie arrogant was tegenover een groot en machteloos deel van de bevolking. Salman Rushdie repliceerde: Als pen niet eens mensen kan verdedigen en kan herdenken die vermoord zijn omdat ze tekeningen maakten, dan is de organisatie haar naam niet waardig.
Ook in Nederland ontstond een heftige controverse. Een en ander gebeurde naar aanleiding van het Festival van het Vrije Woord in Amsterdam op 2 mei 2015. Als onderdeel van dat festival wilde pen Nederland de slotpresentatie houden van een project waarbij Nederlandse auteurs correspondeerden met auteurs in landen zonder vrijheid van meningsuiting, waaronder uit het Midden-Oosten. De komst op diezelfde manifestatie van de bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard deed het pen-bestuur echter besluiten zich terug te trekken, omdat de evidente bekendmaking daarvan een gevaar zou kunnen vormen voor de betrokken auteurs uit die landen. Het bestuur van pen Nederland werd als lafaards weggezet en er werden pogingen ondernomen hen de laan uit te sturen. In de Volkskrant kwam een genuanceerder verhaal te staan waarin ook kritiek werd geleverd op de hatelijke toon in de sociale media. Midden-Oostendeskundige Anne de Jong voegde eraan toe dat men in betreffend Midden-Oostenland wel voor minder in de gevangenis kwam. Overigens vond op 3 mei, de dag erna, in Brussel Difference Day plaats, een evenement waaraan pen Vlaanderen een bijdrage leverde. In een van de debatten vertelden Belgische dagbladcartoonisten dat ook zij waren bedreigd.