kels’ (Jaws, Indiana Jones, Jurassic Park, Catch Me if You Can, Minority Report, War of the Worlds) ook oorlogskronieken op (Empire of the Sun, Saving Private Ryan) en sociopolitieke drama's (The Color Purple, Schindler's List, Amistad, Munich, Lincoln).
Leidraad door dit laatste vijftal is de clash tussen onderdrukking en vrijheid, met individuen en rassen die om etnisch-religieuze redenen worden vervolgd en toe zijn aan bescherming, bevrijding en emancipatie. Spielberg trekt een parallel tussen Europese Joden (Schindler's List, Munich) en Amerikaanse zwarten (The Color Purple, Amistad, Lincoln) en sommige commentatoren wijzen op zijn Joodse roots om te onderstrepen dat Abraham Lincoln bij hem iets heeft van een negentiende-eeuwse Mozes, van een gids met een moreel kompas die zijn volk door woelige zeeën leidt naar een meer harmonieuze, vredige samenleving. Een democratie die discriminatie, geweld en dood achter zich laat. In dat opzicht is het vrijheidsbeginsel dat verankerd zit in de Amerikaanse droom bij Spielberg eerder een humanistisch dan een neoliberaal principe.
Lincoln, het verhaal van de strijd die de legendarische Amerikaanse president voerde om de slavernij af te schaffen, is een ingetogen en didactische film met een sombere toon die Spielberg zowel lof als kritiek opleverde. Zo werden er vraagtekens geplaatst bij de historische waarheid. Want edelmoedigheid was niet de enige drijfveer bij Lincolns streven om de wet aangepast te krijgen, er speelden namelijk ook economische belangen bij de strijd tegen slavernij. Maar de industrialisatie blijft bij Spielberg buiten beeld, net zoals verklaringen voor het feit dat Republikeinen en Democraten er toen compleet andere standpunten op na hielden. Verder verzweeg Spielberg in zijn verheerlijking van Lincoln - belichting en camerastandpunten geven hem een heroïsche allure in het eerste deel van de film - ook minder positieve puntjes van de president zoals enkele racistische uitspraken. Het grootste punt van kritiek was echter het perspectief van waaruit het verhaal wordt verteld. Met name het feit dat het afschaffen van slavernij vanuit een blank standpunt, en niet vanuit dat van bijvoorbeeld de ontsnapte zwarte slaaf en vrijheidsstrijder Frederick Douglas wordt verteld, stuitte op weerstand.
Critici wezen op gelijkenissen met Amistad, waar blanken ook de motor van het verhaal zijn. Maar waar de gruwelijke mishandeling van zwarten wel heel nadrukkelijk in beeld is gebracht, in een poging om (zoals Quentin Tarantino met Django Unchained doet) afschuw op te wekken via geweld. Lincoln creëert geen walging maar wijst op de angst van blanken voor verandering. De gruwel waarmee de film opent is, zoals bij Saving Private Ryan, die van de oorlog, van waanzinnige lijf-aan-lijf-gevechten in de modder. Iedereen zou gelijk moeten zijn na zo'n slachtpartij, maar twee zwarte soldaten voorspellen een luisterende Lincoln dat ze nog lang zullen mogen wachten op hun rechten (het beeld van een met zijn rug naar de kijker zittende Lincoln kondigt het standbeeld aan dat later over Washington en het volk zou waken). Door