Boeken
Filosofie
Stilte, geste, stem
René ten Bos, hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen, schreef Stilte, geste, stem om de losse eindjes van zijn vorige boek aan elkaar te knopen. Dat werk, Het geniale dier, stond in 2009 terecht op de shortlist voor de Socrates-wisselbeker, een prijs die jaarlijks aan de auteur wordt uitgereikt die ‘het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorgaande jaar’ schreef. Het geniale dier handelt over de verhouding tussen mens en dier, waarbij Ten Bos al terloops de thema's van zijn jongste boek noemt: dieren leven in stilte, communiceren met gestes en hebben misschien taal, maar in ieder geval een stem.
Stilte, geste, stem leest als een bonte lappendeken, waarvan de lapjes onderling erg in vorm en grootte verschillen. Het boek bestaat uit veertig korte teksten, die op associatieve wijze zijn gerangschikt rondom de drie thema's uit de titel. Verschillende teksten uit Stilte, geste, stem hebben een feministische kleur. Zo lezen we over de vrouw die, meer dan de man, veroordeeld is tot stilte en die haar stem moet verlagen om aan autoriteit te winnen. Deze passages zijn minder geslaagd dan de teksten waarin Ten Bos zijn expertise op het gebied van management laat spreken. Hij plaatst zaken als projectmanagement, transparantie en leiderschap overtuigend in een fris nieuw kader. Dat kader wordt gevormd door filosofen als Heidegger, Derrida, Foucault, Deleuze en Agamben: contemporaine denkers die eerder al in Het geniale dier schitterden. Maar ook, stuk voor stuk auteurs die berucht zijn om hun ontoegankelijke taalgebruik. Daardoor zijn sommige teksten taai, terwijl andere juist heel licht geschreven zijn.
Ten Bos probeert in Stilte, geste, stem het onmogelijke te doen: schrijven over de rafelranden van de rede, waar betekenissen huizen die per se niet in taal te vangen zijn. ‘Wie gestes analyseert, verlaat automatisch het gestische universum. Datzelfde geldt natuurlijk ook