Mondige stilte
Frans Van Bladel Essayprijs 2011
De jaarlijkse essaywedstrijd van Streven is vanaf nu opgedragen aan Frans Van Bladel (1922-2010), oud-hoofdredacteur en misschien wel de meest invloedrijke medewerker uit de geschiedenis van het tijdschrift. Frans hechtte veel belang aan verzorgd en helder taalgebruik: de kunst van de fraaie en exacte formulering. In die geest heeft hij gedurende meer dan veertig jaar jonge auteurs ingewijd in het schrijversambacht. Het lijkt de redactie een mooi en passend gebaar om zo zijn ideeën levend te houden.
‘Wie zwijgt, stemt toe’, luidt een bekend gezegde - wie zich niet kan vinden in een bepaalde gang van zaken dient zijn of haar stem te verheffen, bij voorkeur duidelijk en krachtig, want zwijgen zal worden opgevat als instemming. Sterker, wie zwijgt lijkt daarmee zelfs het recht te verspelen zich later alsnog tegen de betreffende gang van zaken uit te spreken. Maar is zwijgen altijd een niet uitgesproken blijk van instemming? Moet het zwijgen van de spreekwoordelijke meerderheid wel altijd als instemming worden begrepen? Kan zwijgen niet ook iets anders, niet veel meer betekenen dan instemming alleen, kan stilte bijvoorbeeld niet ook een teken van onverschilligheid zijn, of een vorm van protest? Kan, naar een woord van de Vlaamse dichter Guido Cloet, stilte mondig zijn? Hoe kan stilte mondig zijn? En hoe mondig kan stilte zijn?
De redactie van Streven roept jonge auteurs op rond dit thema een boeiend en prikkelend essay van 3000 tot 4000 woorden te schrijven. De invalshoek en de invulling zijn naar eigen keuze. De tekst dient toegankelijk te zijn voor een breed, niet-gespecialiseerd publiek. Daarom is een uitgebreide reeks verwijzingen niet gewenst. Het essay dient in het Nederlands te zijn geschreven, en mag niet eerder elders zijn gepubliceerd.