die anderen te geven, en het kerkelijk instituut dat in zijn naam twintig eeuwen lang de mensheid gemanipuleerd, onderdrukt en geterroriseerd heeft. Men moet geen vrijzinnige zijn om deze kritiek op het instituut te begrijpen en bij te treden.
Saramago's laatste roman, Kaïn, die een paar maanden vóór zijn dood verscheen, is een eigenzinnige en kritische doorlichting van de Hebreeuwse Bijbel (het zogenaamde Oude Testament). Het is het verhaal van Kaïn die na de moord op zijn broer Abel door God vervloekt én gespaard wordt (het kaïnsteken) en met het bewustzijn van zijn schuld (en die van de God die hem tot deze misdaad geprovoceerd had) door de hele gewijde geschiedenis van de Bijbel heen trekt en overal botst op de onrechtvaardigheid, het chauvinisme en de onbegrijpelijke wreedheid van diezelfde God. Saramago doet hier niet aan wetenschappelijke Bijbelkritiek, maar houdt zich nauwgezet aan de letterlijke tekst van de Thora. De bisschoppen, theologen, rabbijnen en christelijke politici die hem rauw lustten kunnen hem dus niet van tekstvervalsing beschuldigen, maar zijn geschandaliseerd door het godsbeeld dat uit deze roman naar voren treedt.
Kaïn is verre van een onschuldige en moreel hoogstaande Jezusfiguur, maar een gedreven ontmaskeraar van zijn almachtige en wispelturige, amorele Tegenstander. De God die verantwoordelijk was voor de moord op de kinderen van Sodom, die de arme Abraham opdracht gaf zijn zoon Isaak te slachten, die hand in hand met Satan wrede spelletjes speelde met de rechtschapen Job, die keer op keer de uitmoording van andere volkeren beval, wordt in een subliem laatste hoofdstuk door Kaïn schaakmat gezet. Men moet het niet noodzakelijk eens zijn met deze lectuur van de Bijbel, maar men kan de contradicties van dit Bijbelse godsbeeld onmogelijk als kwaadaardige fantasie afdoen. Saramago daagt de gelovige lezer uit te verklaren hoe deze almachtige en alwetende Heer tot dergelijke laagheden in staat was, zonder Zijn daden te verdoezelen of, nog erger, goed te praten. Waarbij het opvalt dat zijn ongenadige kritiek zonder meer uitgaat van de grote humanistische principes van de joods-christelijke beschaving die hij, als humanist, onderschrijft.
Scripta manent, en dat geldt evengoed voor de gewraakte passages uit de Bijbel als voor deze roman. In die zin is het debat hierover nog lang niet afgelopen.
□ Ludo Abicht
José Saramago, Kaïn, Meulenhoff, Amsterdam, 2009, 158 blz., ISBN 978-90-290-8578-6.