Had je gevraagd om naar Moskou uitgezonden te worden?
Eigenlijk had ik mijn provinciale overste gevraagd als onderdeel van mijn stage te mogen werken in Cambodja. Na een aanvankelijk negatieve reactie, bood hij mij de mogelijkheid naar Rusland te gaan. Daar ben ik meteen gretig op ingegaan. Ik houd er wel van uitdagingen aan te gaan! De eerste paar maanden waren echt moeilijk, omdat ik geen Russisch, Spaans of Pools sprak en niet in een jezuïetenhuis leefde. De weinige jezuïeten die er waren hadden nauwelijks tijd voor mij als nieuwkomer. Maar ik ging in op de plaatselijke uitdagingen van de taal, het eten en het klimaat. Al sinds mijn schooltijd had ik een groot respect voor de Sovjet-Unie, omdat India actief samenwerkte met dit antikapitalistische rijk. We hebben zelfs veel over Rusland moeten leren als onderdeel van het lessenpakket. Ik ontdekte dat ik in Rusland kan leven en werken. Toen ik mij na twee jaar Moskou voorbereidde om terug te gaan naar India voor mijn verdere vorming, zeiden jezuïeten tegen me dat ze me graag wilden hebben in de Russische regio. Met volledige instemming ben ik akkoord gegaan met deze nieuwe mogelijkheid, omdat ik ontdekte dat zij blij waren met mijn werk. Daarom vroeg ik om lid van de Russische regio te mogen worden.
Hoe vond je het om als iemand uit India te gaan wonen en werken in Moskou, waar toch een volledig andere cultuur bestaat?
Ik ben de eerste jezuïet uit India die naar Moskou gaat om er met anderen samen te werken, en was pas zesentwintig jaar oud toen ik India verliet. Ik was een beetje bang bij het hele idee, want voor het eerst in mijn leven zou ik terechtkomen in een vreemd land, waar ik moest werken en wonen met jezuïeten die mij en mijn cultuur niet kenden. Het was ook voor het eerst dat ik een vliegtuig zag en ermee reisde. Bovendien had ik in India niet veel contact gehad met jezuïeten van elders. Drie dagen na mijn landing in Moskou begon ik taallessen te volgen bij een Russische leraar. Binnen drie maanden kon ik in het Russisch communiceren, wat een goede indruk maakte op de jezuïeten ter plaatse.
Je ging werken in het Sint-Thomas Instituut in Moskou, dat door een Poolse priester werd opgezet maar later werd overgedragen aan de jezuïetenorde. Vertel er eens iets over.
Inderdaad, het Sint-Thomas-Aquinascollege werd in 1991 gesticht door de Poolse priester Tadeusz Pikus, kort na de val van het communisme in Rusland. Later ging hij terug naar Polen als bisschop, en daarna